Hvad er sclerose?
Sclerose er en autoimmun sygdom, der påvirker centralnervesystemet. Her går immunsystemet til angreb på kroppens raske celler i stedet for at beskytte mod virus og bakterier.
Angrebet skaber betændelse i de celler, der danner myelin, der beskytter de nervefibre, der sender signaler gennem kroppen. Beskadiges myelinen, kan det føre til såkaldte læsioner eller plak i kroppen og hjernen.
Symptomerne kan variere meget, lige fra lette forstyrrelser til alvorlige handicap, og sygdommen udvikler sig forskelligt fra person til person.
LÆS OGSÅ: Den optimale træning til scleroseramte
Mange faktorer spiller ind
Forskerne er enige om én ting: Der findes ingen enkel forklaring på, hvorfor sclerose opstår. Der er både genetiske og miljømæssige faktorer, som kan spille en rolle i sygdommens udvikling, men det fulde billede findes ikke endnu.
Nogle mennesker har en genetisk variation, som kan spille ind på udviklingen. Her er der tale om, at cirka 200 genvarianter kan øge risikoen for sygdommen. Men at have disse genvarianter betyder ikke nødvendigvis, at man udvikler sclerose. Risikoen er fortsat lav, selv for dem med førstegradsslægtninge, der har sygdommen.
Miljømæssige faktorer spiller også en betydelig rolle. Eksempelvis har Epstein-Barr-virus længe været mistænkt for at øge risikoen for sclerose, og mangel på D-vitamin ser også ud til at kunne påvirke risikoen. Folk, der bor langt fra ækvator og dermed får mindre sollys, rammes derfor også hyppigere af sygdommen. Rygning igennem hele livet og overvægt i barndommen og ungdommen har ligeledes vist sig at være risikofaktorer.
Sclerosens gåde
Selvom der findes mange ledetråde, er sclerose stadig en af de sygdomme, der unddrager sig en endelig forklaring. Det viser, hvor komplekst samspillet mellem gener, miljø og livsstil kan være. At forstå disse mekanismer er ikke kun vigtigt for scleroseramte, men også for os alle, der ønsker at forebygge sygdommen og leve et sundere liv.
Artiklen er baseret på informationer fra Scleroseforeningen.
LÆS OGSÅ: Ufrivilligt uden job – Op til 60 procent rammes
LÆS OGSÅ: Sørgelig verdensrekord til Danmark!