En ny omfattende undersøgelse offentliggjort i det anerkendte tidsskrift JAMA Neurology afslører, at personer med epilepsi har en markant højere risiko for at udvikle en række psykiske lidelser sammenlignet med personer uden epilepsi, skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
Jakob Christensen, der er overlæge på Neurologi på Aarhus Universitetshospital og professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet har gennemført studiet sammen med en gruppe internationale forskere.
Om studiet
Studiet, som er en systematisk gennemgang og analyse af eksisterende forskning på området, viser, at personer med epilepsi har øget sandsynlighed for at udvikle psykiske lidelser som angst, depression og bipolar lidelse.
Det er baseret på data fra mere end 565.000 personer med epilepsi og over 13 millioner personer uden epilepsi. Det omfatter 27 studier fra flere forskellige lande og analyserer forekomsten af 20 psykiatriske lidelser hos personer med og uden epilepsi.
LÆS OGSÅ: Ny forskning: Denne sygdom er undervurderet
Risikoen for psykiske lidelser
Risikoen for depression er over dobbelt så høj hos personer med epilepsi sammenlignet med personer uden epilepsi, og risikoen for bipolar lidelse er mere end tredoblet. Desuden er risikoen for selvmordstanker og selvmordsforsøg højere hos denne patientgruppe.
Forskerne påpeger, at resultaterne er vigtige for at sikre en helhedsorienteret tilgang til behandling af epilepsi, hvor både neurologiske og psykiatriske aspekter inddrages.
“Resultaterne viser, at psykiatrisk sygdom er udbredt hos patienter med epilepsi, og det understreger behovet for en øget opmærksomhed på psykiatriske lidelser hos epilepsipatienter. En målrettet indsats for at identificere og behandle psykiatrisk sygdom hos epilepsipatienter kan forbedre patienternes generelle helbred og livskvalitet betydeligt”, siger professor Jakob Christensen.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Stigmatisering af sygdom afholder danskere fra at søge hjælp
LÆS OGSÅ: Alarmerende kønsforskelle: Den mentale sundhed halter