Det lyder måske uvirkeligt, men der er ingen aldersgrænse for solariebrug i Danmark.
Det betyder, at alle – børn som voksne – kan lægge sig under de kunstigt fremstillede uv-stråler. Og det gør mange børn faktisk brug af, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
De skræmmende tal
Ny rapport om unges solarievaner viser, at næsten syv ud af ti tidligere og nuværende solariebrugere i alderen 15-25 år var under 18 år første gang, de gik i solarium.
Næsten hver tiende var mellem 9 og 13 år første gang, de lagde sig i de blålysende bokse.
Læs også: Tandblegning derhjemme: Hvad virker – og hvad skader?
“Det er skræmmende, at debutalderen er så lav, for solariebrug øger risikoen for modermærkekræft markant. Jo yngre man er, jo farligere er det”, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, i pressemeddelelsen.
Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 pct, men går man i solarium, før man fylder 35 år, øges risikoen med 60 pct.
Hvor mange unge går i solarium?
14 pct. af 15-25-årige har brugt solarium mindst én gang inden for det seneste år.
Selvom der er sket et fald i andelen af solariebrugere fra 40 pct. i 2008, er andelen steget igen inden for de seneste år fra 10 pct. i 2019 til 14 pct. i 2023.
Læs også: Sådan undgår du akne ved at rydde op i din hudplejerutine
LÆS OGSÅ: Overraskende projekt hjælper kræftsyges søskende
Løsningen på problemet
I dag er Danmark et af de eneste europæiske lande, der har ikke har en aldersgrænse for solariebrug.
“Det er slet ikke i orden, at vi lader børn gå i solarium. Vi opfordrer derfor de danske politikere til at gøre som deres kolleger i de fleste vesteuropæiske lande og indføre en 18 års aldersgrænse for solariebrug. En sådan aldersgrænse vil sende et klart signal om, at solariebrug ikke er for børn og medføre færre tilfælde af modermærkekræft i fremtiden”, fastslår Peter Dalum.
Der er ikke mange argumenter for ikke at indføre en aldersgrænse.
Læs også: Hospice-sygeplejerske afslører: Disse ting fortryder folk på dødslejet
Erfaringer fra udlandet viser, at lovgivning påvirker unges solarievaner.
Andelen af unge solariebrugere er signifikant lavere i de vestlige lande, der har indført en 18-års aldersgrænse end de lande, som ingen aldersgrænse har.
Størstedelen af de unge i Danmark bakker endda også op. Hele 76 pct. af 15-25-årige mener faktisk, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for at gå i solarium i Danmark.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
Læs også: Ny forskning: Periodisk faste kan forbedre hjertesundhed og vægttab
LÆS OGSÅ: Spot tarmkræft i tide: Kend de 5 vigtigste symptomer