Rotteforsøg afslører tre neuroner der styrer appetit

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskere har i årtier undersøgt, hvad der driver vores appetit.

Er det blot et spørgsmål om sultens signaler fra maven til hjernen?

Eller ligger der mere bag, når vi føler os fristede af en chokoladekage, selvom vi egentlig er mætte?

Mens tidligere forskning har peget på hormoner og komplekse kredsløb i hjernen, åbner nye studier op for en langt enklere forklaring på, hvordan hjernen regulerer vores behov for mad.

Læs også: Nyt studie undersøger, om kosttilskud kan lindre senfølger efter covid-19

[irp]

Tænder og slukker neuronerne

Et team af forskere fra Rockefeller University i USA har gjort en opsigtsvækkende opdagelse, der kan ændre vores forståelse af appetit og sult.

Ved at undersøge mus fandt forskerne ud af, at hjernen bruger et overraskende simpelt kredsløb til at styre tyggebevægelser og regulere appetit.

Det skriver Alimente

Dette kredsløb består af kun tre typer neuroner, som samarbejder på en måde, der både kan fremme og undertrykke sult.

Læs også: Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Forskerne anvendte en teknik kaldet optogenetik, hvor de kunne aktivere og deaktivere bestemte neuroner i musenes hjerne.

Når de aktiverede BDNF-neuronerne, mistede musene fuldstændigt interessen for mad – selv lækkerier, de normalt ikke kunne modstå.

Omvendt førte deaktivering til voldsom overspisning og tyggebevægelser, selv uden mad til stede.

Denne enkle, men effektive mekanisme kobles til et protein kaldet BDNF, som allerede er kendt for sin rolle i reguleringen af appetit og risikoen for fedme.

Læs også: Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Forskerne mener, at opdagelsen kan have stor betydning for mennesker, da lignende mekanismer sandsynligvis findes i den menneskelige hjerne.

[irp]
[irp]

Læs også: Ny forskning: Moderat mængde alkohol kan øge risikoen for kræft

Andre Artikler

Nyt studie undersøger, om kosttilskud kan lindre senfølger efter covid-19

Senfølger efter covid-19 mangler fortsat veldokumenterede behandlingsmuligheder. Ny forskning peger muligvis på et svar.

Ny rapport: Flere ansigtsmasker indeholder uønsket kemi

Ansigtsmasker sælges i stigende grad til et yngre publikum, men hvor sikre er de egentlig?

Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Mange forbrugere vælger frugt og grønt ud fra pris og udseende. Nye tal peger dog på, at oprindelseslandet kan spille en afgørende rolle.

Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Stress forbindes ofte med tempo og forventninger, men kosten kan også påvirke kroppen på en overset måde.

Nyt studie undersøger, om kosttilskud kan lindre senfølger efter covid-19

Senfølger efter covid-19 mangler fortsat veldokumenterede behandlingsmuligheder. Ny forskning peger muligvis på et svar.

Ny rapport: Flere ansigtsmasker indeholder uønsket kemi

Ansigtsmasker sælges i stigende grad til et yngre publikum, men hvor sikre er de egentlig?

Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Mange forbrugere vælger frugt og grønt ud fra pris og udseende. Nye tal peger dog på, at oprindelseslandet kan spille en afgørende rolle.