Ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) peger på, at positiv ledelsesadfærd kan være et af de værktøjer, der kan være med til at mindske risikoen for to mentale sygdomme.
Det skriver de i en pressemeddelelse.
Positiv ledelsesadfærd er for eksempel lederens engagement i medarbejderens faglige udvikling og støtte.
Forøget risiko
Studiet viser, at hvis en medarbejder rapporterer, at vedkommendes leder sjældent eller aldrig udviser positiv ledelsesadfærd, så har medarbejderen i løbet af de næste to år højere risiko for at få behandling for depression eller angst, enten ved angstdæmpende eller antidepressiv medicin eller i psykiatrien.
Medarbejderen har også højere risiko for senere i livet at få førtidspension.
999 af de knap 60.000 personer, der er med i undersøgelsen, kom i løbet af perioden i behandling for depression eller angst.
Hvis man sammenligner gruppen med henholdsvis lave og høje niveauer af positiv ledelse, så er der en målbar forskel.
I gruppen med lave niveauer af positiv ledelse var der 14 personer, som fik behandling for depression eller angst, for hver gang, at 10 i gruppen med høje niveauer af positiv ledelse modtog behandling for depression eller angst.
“Den nye undersøgelse viser en sammenhæng mellem niveauet af positiv ledelsesadfærd, som medarbejderne oplever, og medarbejdernes risiko for blive ramt af behandlingskrævende depression eller angst”, siger psykolog, ph.d. Kathrine Sørensen i pressemeddelelsen, der har lavet undersøgelsen som en del af sin ph.d.-afhandling på NFA.
LÆS OGSÅ: Er hjemmearbejde sundt for medarbejderen?
Positiv ledelsesadfærd
Positiv ledelsesadfærd er i studiet vurderet ud fra otte handlinger.
Det drejer sig blandt andet om, hvorvidt den nærmeste leder eller ledelse engagerer sig i medarbejderens faglige udvikling, involverer medarbejderen i tilrettelæggelsen af arbejdet, giver feedback, anerkendelse og støtte.
Undersøgelsen er baseret på besvarelser fra 59.743 personer, der ikke tidligere har fået behandling for angst eller depression enten ved medicin eller via et forløb i psykiatrien.
Prioritering
Den nye undersøgelse kan derfor ifølge Kathrine Sørensen være en påmindelse til organisationer og virksomheder om at prioritere ledernes rolle og ressourcer i forhold til arbejdet med at skabe et godt arbejdsmiljø.
“Studiet giver et fingerpeg mod, at hvis arbejdspladserne prioriterer arbejdet med at skabe positiv ledelsesadfærd, kan der kan være noget at hente i forhold til mistrivsel, sygdom og mentale helbredsproblemer hos medarbejderne”, forklarer Kathrine Sørensen.
Forskere på NFA har udviklet flere værktøjer, der kan støtte lederne i blandt andet at styrke medarbejdernes indflydelse i arbejdet.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
LÆS OGSÅ: Undgå smerter: Sådan står du korrekt og arbejder
LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du en af de hyppigste skader ved computerarbejde