Det er en myte at tro, at amning beskytter fuldstændig mod graviditet. Sandheden er, at du sagtens kan blive gravid, selvom du ammer. Priya Chauhan, ejer af Gynækologisk Klinik Rungsted, forklarer i en artikel til momkind, at amning kun reducerer sandsynligheden for graviditet en smule, men det er langt fra en pålidelig præventionsform.
Når man ammer, producerer kroppen hormonet prolaktin, som kan hæmme ægløsningen. Dog er denne form for prævention ikke helt pålidelig, da dens effektivitet afhænger af, hvor ofte man ammer, og om barnet får al sin ernæring fra modermælken. Faktisk udføres hver tiende abort i Danmark på kvinder, der har født inden for det seneste år. Det kan være en udfordrende oplevelse at skulle gennemgå en abort, mens man stadig tager sig af en nyfødt, man netop har bragt til verden.
Præventionsformer
Selvom amning ikke er en sikker præventionsmetode, er der flere andre muligheder, der er sikre at bruge, mens du ammer. Hormonspiral og minipiller er begge sikre valg, da de afgiver lavdosis hormoner, der ikke påvirker modermælken væsentligt. Priya Chauhans klare anbefaling er dog hormonspiralen: “Hormonspiralen afgiver en relativt lille dosis lokalvirkende hormon. Det er så lille en mængde, at det er dømt sikkert for baby, også selvom man ammer. I det hele taget er der meget få bivirkninger ved en hormonspiral, og ingen alvorlige”. Kobberspiral, pessar og kondomer er hormonfri alternativer, der ikke påvirker modermælken.
Find den bedste løsning for dig
Ægløsning kan ske før din første menstruation, hvilket betyder, at du kan blive gravid, før du overhovedet er klar over det. Hvis du ønsker at undgå graviditet, er det afgørende at bruge prævention fra starten, selvom du ammer. Tal med din læge om dine præventionsmuligheder, så du kan finde den løsning, der passer bedst til dine behov.
Artiklen er baseret på informationer fra momkind og Læger Formidler.