De fleste af os er ikke klar over, hvad der sker, når vi lukker øjnene, men forskningen viser, at søvnstadierne spiller en central rolle i alt fra hukommelse til stofskifte. Søvnen er altså med til at bestemme din livskvalitet, og derfor er den også vigtig at forstå og tage seriøst.
Din søvn er en cyklus
Den hjerne gennemgår to hovedtyper af søvn: REM-søvn og non-REM-søvn, hvor sidstnævnte består af fire stadier. REM står for ‘rapid-eye movement’, da dine øjne bevæger sig hurtigt bag de lukkede øjenlåg.
I det første stadie af non-REM-søvnen, glider du langsomt ind i søvnen. Herfra går du videre til den lettere søvn, hvor din krop begynder at regulere hjerterytme og temperatur. De sidste to stadier er den dybe søvn, hvor kroppen genopbygges og repareres. Nyere forskning viser, at non-REM søvn især er vigtig for at lære og huske, samt for at give kroppen den nødvendige ro.
Derefter kommer REM-søvnen, hvor drømme opstår, og hjernen er næsten lige så aktiv, som når du er vågen. Disse faser gentages flere gange i løbet af natten, og hver cyklus bliver kortere for de dybe stadier er af non-REM-søvnen og længere for REM-søvnen.
Forstadiet til diabetes
Søvn er ikke kun vigtigt for hjernen, men for hele kroppen. Mangel på søvn kan føre til en række helbredsproblemer som forværrede symptomer på depression og forhøjet blodtryk. Selv blot en enkelt nat med dårlig søvn kan skabe en tilstand, der ligner forstadierne til diabetes. “Der er mange vigtige forbindelser mellem sundhed og søvn,” påpeger Mark Wu, søvnekspert ved Johns Hopkins. Søvn hjælper også med at fjerne affaldsstoffer fra hjernen, hvilket sker langt mere effektivt, når du sover.
Artiklen er baseret på informationer fra Johns Hopkins Medicine.