Jod er essentielt for helbredet
Jod er et mineral, der findes naturligt i jord og havvand. Det spiller en central rolle i produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlen, som styrer vores hjerte, energiniveau og meget mere. I Danmark har jodmangel historisk set været en udfordring, især fordi vores jordbund er fattig på jod, specielt i Jylland. Derfor har myndighederne besluttet tilbage i 1998, at alt bordsalt og industrielt salt skal beriges med jod.
Susanne Gjedsted Bügel, førende mineral- og vitaminforsker ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, forklarer: “Jod er så essentielt for vores helbred, at store dele af verden har valgt at berige fødevarer med jod for at sikre, at deres befolkninger får rigeligt. Mere end 120 lande gør det, hvilket har været med til at reducere tilfælde af flere forskellige jod-relaterede mangelsygdomme”.
Jodmangel kan blandt andet føre til struma, en sygdom hvor skjoldbruskkirtlen vokser unormalt meget. I værste fald kan det føre til mentale handicap hos børn, hvis deres mødre mangler jod under graviditeten.
En lille mængde
Selvom vi kun har brug for en lille mængde jod, er det vigtigt at få den daglige dosis. Normale mennesker har kun brug for 150 mikrogram jod, sammenlignet med andre mineraler, hvor vi skal have over tusind gange mere.
De fleste mennesker i Danmark får deres jod gennem salt, fisk, mejeriprodukter og æg. Det er særligt vigtigt for gravide og ammende kvinder at sikre et tilstrækkeligt jodindtag, da det er afgørende for fostrets og spædbarnets hjerneudvikling. Dog skal man også være forsigtig med ikke at få for meget jod, da et overdrevet indtag kan føre til de samme problemer som jodmangel, herunder skjoldbruskkirtelproblemer.
Tilførsel af jod i salt har været en stor succes og har betydeligt reduceret forekomsten af jodmangel i befolkningen. Men som med alt andet gælder det om at finde den rette balance, så vi hverken får for lidt eller for meget.
Artiklen er baseret på informationer fra Healthline og Videnskab.dk.