Mikroovnen kan give kræft

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mikroovnen er en uundværlig hjælp i mange hjem, men der er stadig mange, der er usikre på, om det er en sikker metode til at tilberede mad. Spørgsmål om temperatur og bakterier melder sig ofte, da der kan forekomme usikkerheder 

Når det kommer til madlavning i mikroovnen, er der udfordringer, især når man tilbereder rå fødevarer. Mikroovnen kan have svært ved at opvarme maden jævnt, hvilket kan resultere i dele af maden, der ikke bliver tilstrækkeligt opvarmet, og dermed udgør en sundhedsrisiko.

Jævn opvarmning er nøglen
For at sikre sig, at maden er helt opvarmet, anbefaler Francisco Diez-Gonzalez, professor i Food Safety at the University of Georgia, at bruge mikroovnen primært til genopvarmning snarere end til tilberedning af rå mad. Det er også vigtigt at sikre, at maden opvarmes til mindst 82 grader for at dræbe eventuelle skadelige bakterier.

Opvarmning af mad i mikroovnen ved for høje temperaturer kan dog medføre visse risici, især når det drejer sig om stivelsesholdige fødevarer som kornprodukter og rodfrugter. Betty Schwartz, professor i ernæringsvidenskab ved Hebrew University of Jerusalem, bemærkede, at mikrobølgeopvarmning kan føre til dannelse af kemikaliet akrylamid, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende. 

“Ved 100°C er der nok energi til at ændre de automatiske bindinger mellem molekyler og producere et molekyle med meget højere energi, som kan reagere med DNA og inducere mutationer”, forklarer Betty Schwartz. Hun foreslår derfor at undgå høje temperaturer i mikroovnen eller at lægge eksempelvis kartoflerne i vand før opvarmning, for at reducere risikoen for det farlige akrylamid.

Dog med den rette opmærksomhed og brug af materialer, som kan tåle at komme i mikrobølgeovnen, kan det være en sikker og effektiv metode til både opvarmning og madlavning.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Andre Artikler

Stop nakkesmerter med få nemme øvelser 

Oplever du ofte nakkesmerter efter lange dage foran computeren? En svag øvre ryg kan være en stor medvirkende faktor. Heldigvis kan du med nogle få øvelser styrke din øvre ryg og mindske de gener, du mærker i nakken.

Få dine vitaminer i flydende form

Vidste du, at du kan få dine daglige vitaminer gennem lækre juicer og smoothies? I stedet for at tage vitaminpiller, kan du prøve en saftig genvej, der både smager godt og booster din sundhed på én gang.

Styrketræning: Bør du træne hele kroppen eller fokusere på enkelte muskelgrupper?

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige træningsprogrammer, når man starter med vægttræning. Bør du træne hele kroppen hver gang, eller er det bedre at opdele træningen i flere sessioner? Svaret kan måske overraske dig.

Tre utraditionelle veje til vægttab

Prøv disse alternative træningsformer, der kan booste dit vægttab, hvis du er blevet træt af almindelig træning eller gerne vil prøve noget nyt. De gør ikke kun træningen sjovere, men hjælper dig også med at bevare motivationen.

Stop nakkesmerter med få nemme øvelser 

Oplever du ofte nakkesmerter efter lange dage foran computeren? En svag øvre ryg kan være en stor medvirkende faktor. Heldigvis kan du med nogle få øvelser styrke din øvre ryg og mindske de gener, du mærker i nakken.

Få dine vitaminer i flydende form

Vidste du, at du kan få dine daglige vitaminer gennem lækre juicer og smoothies? I stedet for at tage vitaminpiller, kan du prøve en saftig genvej, der både smager godt og booster din sundhed på én gang.

Styrketræning: Bør du træne hele kroppen eller fokusere på enkelte muskelgrupper?

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige træningsprogrammer, når man starter med vægttræning. Bør du træne hele kroppen hver gang, eller er det bedre at opdele træningen i flere sessioner? Svaret kan måske overraske dig.