Kroms funktion i kroppen
Krom er et essentielt mineral, som vi kun behøver i meget små mængder, men som alligevel spiller en vigtig rolle i vores krop. En gennemsnitlig voksen person skal kun have 20-30 mikrogram om dagen, hvilket er langt mindre sammenlignet med andre mineraler.
Selvom nogle mennesker tager kromtilskud for at regulere blodsukkeret, håndtere metabolisk syndrom, overvægt eller endda øge muskelmassen, er der begrænset forskning, der understøtter disse anvendelser. Vi ved stadig meget lidt om, hvilken rolle krom spiller i vores krop, og da mængderne er så små, er det svært at måle dem præcist gennem blodprøver.
Naturlige kilder til krom
Krom findes i en række fødevarer, og det er relativt nemt at få dækket sit behov gennem en almindelig varieret kost. Fødevarer som broccoli, bønner, kartofler, appelsiner og nødder er alle gode kilder til krom.
Derudover kan man også finde det i frugter som æbler, bananer og citrusfrugter. Selv om vi kun har brug for meget små mængder, er det vigtigt at sikre, at man får tilstrækkeligt gennem kosten, da mangel på krom kan påvirke kroppens evne til at håndtere sukker, og dermed potentielt øge risikoen for sundhedsproblemer.
Type 2-diabetes
Type 2-diabetes er en sygdom, hvor kroppen enten ikke producerer nok insulin, eller hvor cellerne ikke reagerer tilstrækkeligt på insulin. Dette fører til forhøjet blodsukker, hvilket over tid kan skade kroppen. Forskere har undersøgt, om krom kan spille en rolle i forebyggelsen af type 2-diabetes, da mineralet muligvis kan forbedre insulinets effektivitet. Nogle studier har vist lovende resultater, men der er også forskningsresultater, som ikke støtter ideen om, at kromtilskud kan have en betydelig effekt.
Susanne Gjedsted Bügel, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, forklarer til Videnskab.dk: “Det hjælper ikke noget bare at give folk mere krom. Det får man ikke noget ud af i forhold til diabetes. Men får man til gengæld ikke nok, er funktionen af sukkeromsætningen ikke optimal, og så kan det selvfølgelig være en fordel at få mere krom”. Det er derfor vigtigt at understrege, at mere forskning er nødvendig, før man kan anbefale kromtilskud som en forebyggende foranstaltning mod type 2-diabetes.
Overvej dine muligheder
Mens nogle studier har vist, at krom kan have en positiv effekt på blodsukkeret, er der stadig stor usikkerhed omkring, hvorvidt det reelt kan forebygge type 2-diabetes. Indtil videre anbefales det at få krom gennem en sund og varieret kost frem for kosttilskud, da forskningen ikke entydigt viser, at et tilskud har den ønskede effekt. Konsulter derfor din læge, hvis du har tanker omkring kromtilskud.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk og Verywell Health.