1. Den klassiske grønne
Broccoli er en sand supergrøntsag, rig på C- og K-vitamin, som styrker immunforsvaret og knoglerne. Den indeholder også masser af fibre, folat og kalium, som gavner både hjerte og fordøjelse. Broccoli er desuden kendt for sin antiinflammatoriske effekt på grund af den svovlrige forbindelse sulforaphane.
Sådan spiser du den: Damp den let eller spis den rå for at bevare flest mulige næringsstoffer. Overkogning vil reducere vitaminindholdet markant.
2. Den sprøde
Grønkål er en klassisk superfood med højt indhold af A-, C- og K-vitamin, calcium og jern. Disse næringsstoffer styrker øjnene, knoglerne og huden, og grønkål har også antiinflammatoriske egenskaber.
Sådan spiser du den: Damp den let eller spis den rå i salater eller smoothies for at bevare de vigtige næringsstoffer.
3. De farverige
Uanset om du vælger rød, gul eller grøn, er peberfrugter en fantastisk kilde til C-vitamin, der booster immunforsvaret og fremmer hudens heling. De er også fyldt med A- og E-vitamin samt fibre og kalium. Antioxidanterne i peberfrugter beskytter kroppen mod oxidativ stress, som kan føre til sygdomme, såsom kræft og hjertekarsygdomme.
Sådan spiser du dem: Spis dem rå i salater eller som snacks. Du kan også stege dem let ved moderat varme. Undgå høj varme og lang tilberedningstid, da det reducerer deres vitaminindhold.
4. Den søde
Søde kartofler er fyldt med betacaroten, som kroppen omdanner til A-vitamin, der styrker synet, immunforsvaret og huden. De søde kartofler hjælper også med at stabilisere blodsukkeret og er rige på kostfibre, der fremmer fordøjelsen.
Sådan spiser du dem: Bag, steg eller damp dem – gerne med skrællen på for at bevare flest mulige næringsstoffer.
5. Julens grøntsag
Rødkål er fyldt med C- og A-vitamin samt fibre og er gode for både fordøjelsen og immunsystemet. Kålen indeholder også mange C-vitaminer, som beskytter cellerne mod skader.
Sådan spiser du den: Rødkål er bedst, når den spises rå eller let sauteret. Den kan også fermenteres for at booste tarmens sundhed. Desværre er rødkålen, vi spiser juleaften, ikke den mest optimale måde at få glæde af dens næringsstoffer på, da den ofte er kogt for længe, og derfor har mistet en del af sine sunde egenskaber.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.