Neurodivergente personer
Neurodivergente personer er dem, hvis hjerne fungerer anderledes end flertallet. De oplever verden på en måde, der ofte kan give dem unikke perspektiver og evner. Det kan være folk med ADHD, autisme, angst eller ordblindhed, som hver især har deres egne udfordringer, men også styrker.
Et særligt relevant eksempel på neurodiversitet er ADHD. Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser en markant stigning i antallet af voksne, der får diagnosen. I løbet af de sidste ti år er antallet af personer i behandling med ADHD-medicin steget fra 40.000 til 86.000. Blandt voksne mellem 25 og 65 år er antallet tredoblet, og blandt personer mellem 45 og 64 år er stigningen hele 248%. Dette viser, at der er et voksende behov for arbejdspladser, der forstår og støtter neurodivergente medarbejdere.
‘Alle Hjerner i Spil’
Neurodiversitet handler om at værdsætte variation i måden, vi tænker og handler på og bringe den i spil på arbejdspladsen. Randi Mørk Lildballe, projektleder for Work-Live-Stay, forklarer, er målet at skabe en inkluderende arbejdsplads med fokus på mental trivsel for ‘alle hjerner’. I dag omfatter neurodivergente cirka 15% af arbejdsstyrken. Derfor har hun igangsat projektet ‘Alle hjerner i spil’.
Projektet er et initiativ, som giver virksomheder i Midt- og Sydjylland mulighed for at udvikle værktøjer og metoder til at skabe en inkluderende arbejdsplads. Målet er ikke blot at sikre bedre trivsel for neurodivergente medarbejdere, men også at fremme innovation og konkurrenceevne. Som Randi Mørk Lildballe understreger, handler det om enkle tiltag, der kan tilpasses den enkelte arbejdsplads, som eksempelvis at give en medarbejder med koncentrationsbesvær mulighed for at sidde anderledes under møder. Ved at teste og evaluere tiltagene bidrager virksomhederne til ny viden om, hvordan man skaber et sundt og inkluderende arbejdsmiljø for alle.
Unikke kompetencer
Fokus på neurodiversitet er ikke bare et socialt ansvar – det er også en konkurrencefordel. Ved at få alle hjerner i spil kan virksomheder høste frugterne af medarbejdernes unikke kompetencer. Resultatet er en win-win-situation, hvor både medarbejdere, arbejdsplads og samfundet som helhed står stærkere.
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse.