Spis dig til sundere nyrer med denne danske klassiker

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Det lyder måske overraskende, men nyreforeningen anslår, at mellem 500.000-600.000 danskere lider af en kronisk nyresygdom. Vi giver derfor her et bud på en nyrevenlig ret, som er en sand favorit klassiker hjemme hos danskerne, men med et lille tvist.

Traditionel dansk mad kan ofte være en belastning for nyrerne. Heldigvis er der kommet en ny tilgang til retterne, så du kan nyde dem uden at skade helbredet. Læge Louise Havkrog Salomon og diætist Nikita Misella Hansen har udviklet opskrifter, der skåner nyrerne og samtidig giver store smagsoplevelser. Opskriften her på boller i karry er et godt eksempel.

2 personer.

Ingredienser

Kyllingeboller

Læs også: Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!

  • 200 g hakket kylling
  • 1 knivspids salt
  • 1 æggehvide
  • ⅓ revet løg
  • ½ dl havredrik
  • 2 spsk. hvedemel
  • ½ tsk. revet frisk ingefær
  • 1 knivspids friskkværnet peber
  • 5 dl hønsebouillon

Ris

  • 80 g ris
  • 2 dl vand

Karrysauce

  • ⅓ revet løg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1½ spsk. mildt karrypulver
  • ½ dl piskefløde
  • 2 dl kogevand fra kyllingebollerne
  • 1 spsk. æbleeddike
  • ½ tsk. sukker
  • 1½ spsk. maizena
  • Friskkværnet peber

Æblesalat

  • 1 æble
  • 2 spsk. fintsnittet purløg
  • 1 spsk. æbleeddike

Fremgangsmåde

Læs også: Sund grov tærte: Den nemme vej til mere grønt i hverdagen

  1. Kyllingeboller:
    Rør kylling med salt, peber, æggehvide, løg, havredrik, hvedemel og ingefær. Form bollerne og kog dem i bouillonen i 7-8 minutter. Gem 2 dl af kogevandet.
  2. Ris:
    Skyl risene og kog dem i 13-15 minutter. Lad dem trække i 10-12 minutter.
  3. Karrysauce:
    Steg løgene klare i olivenolie, tilsæt karry og fløde. Rør kogevandet fra kyllingebollerne, æbleeddike og sukker i. Jævn med maizena og lad saucen koge igennem. Smag til med salt og peber.
  4. Æblesalat:
    Skær æblet i stave og vend det med purløg og æbleeddike.

Server kyllingebollerne i karrysaucen med ris og æblesalat.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Nyreforeningen og bogen ‘Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse’ af Louise Havkrog Salomon og Nikita Misella Hansen.

Læs også: Sådan sniger du grøntsager ind i pizzaen - uden du kan smage det

Andre Artikler

Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?

Gåture virker måske som en simpel motionsform, men der er flere afgørende faktorer, der påvirker, hvor mange kalorier...

Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!

Tofu har desværre et dårligt ry for at være kedeligt, men det skyldes bare, at den ikke er blevet tilberedt rigtigt. Her får du en smagfuld, sprød og saftig tofu-opskrift.

Du har opbevaret dine bananer forkert hele tiden – her er hvorfor

Du kender det sikkert alt for godt: Du kommer hjem med en flot, grøn klase bananer – men efter få dage er de plettet, bløde og lidt for modne.

Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne

Ifølge eksperterne findes der ikke ét korrekt svar på, hvor ofte du skal træne – det handler om...

Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?

Gåture virker måske som en simpel motionsform, men der er flere afgørende faktorer, der påvirker, hvor mange kalorier...

Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!

Tofu har desværre et dårligt ry for at være kedeligt, men det skyldes bare, at den ikke er blevet tilberedt rigtigt. Her får du en smagfuld, sprød og saftig tofu-opskrift.

Du har opbevaret dine bananer forkert hele tiden – her er hvorfor

Du kender det sikkert alt for godt: Du kommer hjem med en flot, grøn klase bananer – men efter få dage er de plettet, bløde og lidt for modne.