Spis dig til sundere nyrer med denne danske klassiker

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Det lyder måske overraskende, men nyreforeningen anslår, at mellem 500.000-600.000 danskere lider af en kronisk nyresygdom. Vi giver derfor her et bud på en nyrevenlig ret, som er en sand favorit klassiker hjemme hos danskerne, men med et lille tvist.

Traditionel dansk mad kan ofte være en belastning for nyrerne. Heldigvis er der kommet en ny tilgang til retterne, så du kan nyde dem uden at skade helbredet. Læge Louise Havkrog Salomon og diætist Nikita Misella Hansen har udviklet opskrifter, der skåner nyrerne og samtidig giver store smagsoplevelser. Opskriften her på boller i karry er et godt eksempel.

2 personer.

Ingredienser

Kyllingeboller

Læs også: Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

  • 200 g hakket kylling
  • 1 knivspids salt
  • 1 æggehvide
  • ⅓ revet løg
  • ½ dl havredrik
  • 2 spsk. hvedemel
  • ½ tsk. revet frisk ingefær
  • 1 knivspids friskkværnet peber
  • 5 dl hønsebouillon

Ris

  • 80 g ris
  • 2 dl vand

Karrysauce

  • ⅓ revet løg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1½ spsk. mildt karrypulver
  • ½ dl piskefløde
  • 2 dl kogevand fra kyllingebollerne
  • 1 spsk. æbleeddike
  • ½ tsk. sukker
  • 1½ spsk. maizena
  • Friskkværnet peber

Æblesalat

  • 1 æble
  • 2 spsk. fintsnittet purløg
  • 1 spsk. æbleeddike

Fremgangsmåde

Læs også: Grøn power bowl med quinoa, laks og tahindressing

  1. Kyllingeboller:
    Rør kylling med salt, peber, æggehvide, løg, havredrik, hvedemel og ingefær. Form bollerne og kog dem i bouillonen i 7-8 minutter. Gem 2 dl af kogevandet.
  2. Ris:
    Skyl risene og kog dem i 13-15 minutter. Lad dem trække i 10-12 minutter.
  3. Karrysauce:
    Steg løgene klare i olivenolie, tilsæt karry og fløde. Rør kogevandet fra kyllingebollerne, æbleeddike og sukker i. Jævn med maizena og lad saucen koge igennem. Smag til med salt og peber.
  4. Æblesalat:
    Skær æblet i stave og vend det med purløg og æbleeddike.

Server kyllingebollerne i karrysaucen med ris og æblesalat.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Nyreforeningen og bogen ‘Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse’ af Louise Havkrog Salomon og Nikita Misella Hansen.

Læs også: Så nemt laver du en cremet kartoffelsalat uden mayonnaise

Andre Artikler

Drop skyldfølelsen: Derfor er det helt okay at afslutte et forhold

Det er aldrig let at afslutte et forhold, især når du stadig holder af personen.Men nogle gange...

5 advarselstegn på tarmkræft, du ikke må ignorere

Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer, netop fordi symptomerne ofte ligner almindelige hverdagsgener.Mange overser de...

Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Du tror måske, du har styr på at koge kartofler – men en enkelt ingrediens kan ændre alt.

Hun døde i 11 minutter – det hun så på den anden side, vil give dig kuldegysninger

Hendes beretning vil få dig til at stille spørgsmål ved alt, som du tror, at du ved om livet og døden.

Drop skyldfølelsen: Derfor er det helt okay at afslutte et forhold

Det er aldrig let at afslutte et forhold, især når du stadig holder af personen.Men nogle gange...

5 advarselstegn på tarmkræft, du ikke må ignorere

Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer, netop fordi symptomerne ofte ligner almindelige hverdagsgener.Mange overser de...

Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Du tror måske, du har styr på at koge kartofler – men en enkelt ingrediens kan ændre alt.