Superfood
Grønkål er en af de sundeste grøntsager, du kan finde, og det er især relevant, når sæsonen topper fra august til februar. Den har et lavt kalorieindhold, men et højt indhold af kostfibre, og er derfor med til at holde dig mæt og styrke fordøjelsen. Derudover er den spækket med vitaminer, der hjælper kroppen med alt fra at styrke immunforsvaret til at holde din hud og dine øjne sunde.
Grønkål er især rig på vitamin A, B, C, E og K, som er essentielle for blandt andet heling af sår, energiomdannelse og dannelsen af DNA. Mineraler som kalium, jern og kalk gør også grønkål til en sundhedsbooster, der kan sænke blodtrykket og styrke immunforsvaret og knoglerne.
Grønkål er derfor ikke kun en superfood – den er en hel pakke af nødvendige næringsstoffer, som din krop har brug for, især når dagene bliver kortere og behovet for vitaminer er større. Når du bruger grønkål rå i en smoothiebowl, bevarer du samtidigt de sarte vitaminer, der ellers forsvinder ved opvarmning.
Smoothiebowl med grønkål
Ingredienser
- ½ spsk sesamfrø
- ½ spsk chiafrø
- 1 spsk tørret brændenælde
- 1 stor banan
- 50 g blåbær (friske eller fra frost)
- 100 g grønkål (fra frost)
- 75 g agurk
- 1 skive citron (1 cm tyk)
- Ca. 8 mynteblade
- ½ tsk kanel
- ½ dl vand eller plantemælk
Topping
- Havregryn
- Poppet quinoa
- Græskarkerner
- Mynteblade
- Evt. spiselige blomster
Fremgangsmåde
- Fjern det meste af citronskallen, men lad et stykke på 1 cm blive siddende, da det er sundt, men for meget gør smoothien bitter.
- Kom alle ingredienserne i en blender og blend, til massen er cremet. Hvis grønkålen er meget hård, kan du lade den tø lidt op først for at skåne din blender.
- Hæld smoothien i en skål og pynt med havregryn, poppet quinoa, græskarkerner, mynteblade og eventuelt spiselige blomster. Du kan også vælge andre toppings, såsom müsli.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Coop Madpyramiden.