Robusthed kan trænes
På Jobindex findes der hele 728 jobopslag, der bruger ordet ‘robust’, som nu har overhalet det tidligere populære nøgleord ‘omstillingsparat’. Derfor er det nu mere relevant end nogensinde før at være robust. Men hvad betyder det egentlig?
Robusthed handler om at kunne klare stress og modgang, uden at det ødelægger os mentalt. Dog ved mange måske ikke, at robusthed ikke er en medfødt egenskab. Ifølge Ida Rahbek-Hertz, cand.mag. i psykologi og direktør for Center for Mental Robusthed, kan robusthed trænes. “Derfor giver det heller ikke mening, når arbejdsgivere søger efter robuste kandidater, for de fleste af os er faktisk som udgangspunkt robuste”, forklarer hun til B.T.
Ida Rahbek-Hertz påpeger også, at robusthed påvirkes af de udfordringer, vi møder i vores hverdag, som for eksempel presset på arbejdspladsen. Vi skal være opmærksomme på de mange trusler, der kan undergrave vores robusthed i hverdagen. Heldigvis kan vi selv gøre noget for at styrke den, da det er en muskel, som kan trænes.
De to mentale vaner
Ida Rahbek-Hertz anbefaler to konkrete metoder, som kan styrke vores mentale robusthed. Den første metode er meditation. Ved blot at tage fem minutter hver dag til at meditere, kan vi få styr på vores nervesystem. “Det hjælper til at kunne bevare ro og overblik, samt at træffe gode beslutninger, når man får styrket sin evne til selvregulering”, forklarer Ida Rahbek-Hertz, der selv har brugt meditation i 15 år. Ved at meditere dagligt bliver vi bedre til at håndtere stress og træffe gode beslutninger.
En anden øvelse, som hun foreslår, er at skrive tre positive ting ned hver dag. Denne simple vane hjælper med at fokusere på de gode oplevelser og modvirker vores tendens til at dvæle ved de negative ting. Når du hver dag registrerer tre gode ting, der er sket, og reflekterer over, hvorfor de var positive, træner du din hjerne til at genkende og værdsætte de gode ting i livet.
Meget at vinde
Det kan virke banalt, men der er meget at vinde ved at implementere disse to simple vaner i hverdagen. Meditation og registrering af positive oplevelser hjælper os med at få øje på det gode og styrke vores mentale sundhed. Ida Rahbek-Hertz påpeger, at vi ofte har større indflydelse på vores oplevelser, end vi tror. Det gælder om at se, hvad vi selv kan kontrollere og sætte sunde grænser.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.