Myte 1: Plantebaserede diæter er altid sunde
En vegetarisk kost kan være sund, men det kommer an på, hvad du spiser. Bare fordi noget er plantebaseret, betyder det ikke, at det er sundt. For eksempel kan chips være vegetariske, men de er næppe nærende. Derudover indeholder nogle køderstatninger høje mængder salt, som også kan bidrage til usunde madvaner.
Myte 2: Vegetarisk mad sikrer vægttab
Det betyder ikke nødvendigvis, at du taber dig, når du spiser en plantebaseret kost. Som med enhver anden kost er det vigtigere at have en sund balance og være opmærksom på kalorierne. Der findes dog studier, såsom en tysk undersøgelse foretaget af forskere fra Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, der viser, at plantebaserede diæter kan hjælpe med vægttab.
Myte 3: Vegetarer får ikke nok protein
Det er en af de mest udbredte myter. Men sandheden er, at der findes mange plantebaserede proteinkilder såsom linser, bønner, tofu og endda grøntsager som spinat og broccoli. Selv atleter kan nemt få deres daglige proteinbehov dækket.
Myte 4: Man kan ikke opbygge muskler uden kød
Denne myte hænger sammen med den forrige. Der findes, som tidligere skrevet, mange proteinkilder, som ikke nødvendigvis kommer fra kød. Plantebaserede proteinkilder er lige så effektive til at styrke musklerne.
Myte 5: Vegetarer kan ikke få B12-vitamin
Det er rigtigt, at B12-vitaminet primært findes i animalske produkter, men vegetarer kan få det gennem æg og mælkeprodukter. Mange dyr får også tilskud af B12, så indirekte får kødspisere deres B12 fra tilskud.
Myte 6: Soja øger risikoen for brystkræft
Der er ingen overbevisende evidens for, at soja øger risikoen for brystkræft hos mennesker. Tværtimod tyder flere studier på, at soja faktisk kan mindske risikoen, især blandt asiatiske kvinder, der generelt spiser mange soja-produkter. Tidligere forskning med gnavere, gennemgået af American Cancer Society, var med til at skabe en unødvendig frygt, da de indtog soja og havde en større risiko for brystkræft. Dog optager mennesker og gnavere soja forskelligt.
Myte 7: Gravide har brug for kød
Gravide kan sagtens få de nødvendige næringsstoffer fra en plantebaseret kost, hvis den er velplanlagt. Det er dog vigtigt, at de får nok B12, især i graviditets- og ammeperioden, hvilket kan sikres gennem tilskud eller berigede fødevarer.
Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.