Hvad er naturterapi?
Naturterapi foregår udendørs i naturskønne omgivelser, hvor terapi kombineres med nærværsøvelser og sanseoplevelser. I Hørsholm i Nordsjælland findes haven Nacadia, en terapihave indrettet som en vild skov. Her bruger forskere fra Københavns Universitet den naturbaserede terapi til at behandle stressramte.
Behandlingen fokuserer på at stimulere sanserne og skabe ro i krop og sind. “Stressramte har et nervesystem, der er i alarmberedskab, og derfor kan det være smerteligt for dem at mærke sin egen krop. Her kan et trygt naturmiljø hjælpe dem med at falde til ro”, forklarer Sus Sola Corazon, lektor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
Terapeuten guider patienterne gennem nærværsøvelser ved bålstedet, går ture i skoven eller deltager i guidet afspænding på engen. Efterfølgende taler terapeuten og patienten om oplevelserne med stress, hvilket minder om den klassiske kognitive adfærdsterapi, dog i naturens beroligende rammer.
Undersøgelsen og resultaterne
Et videnskabeligt studie har sammenlignet naturbaseret terapi med kognitiv adfærdsterapi. I alt deltog 76 personer, der tilfældigt blev fordelt i to grupper. Den ene gruppe modtog 20 timers kognitiv terapi hos en psykolog over 10 uger. Den anden gruppe modtog naturterapi i Nacadia 3 gange om ugen med en varighed på 3 timer over 10 uger.
Ifølge resultaterne viste begge terapiformer sig at være lige effektive – også 12 måneder efter behandlingens afslutning. “Vi kan se, at begge terapiformer havde god effekt, og den naturbaserede var faktisk lidt bedre i forhold til deltagernes psykologiske velbefindende lige efter forløbet. Statistisk set var begge terapier lige virkningsfulde – også 12 måneder senere”, udtaler Sus Sola Corazon.
Erstatning for kognitiv adfærdsterapi
Trods de positive resultater har studiet mødt kritik. Asger Sand Paludan-Müller, post doc ved Center for Evidensbaseret Medicin Odense og Cochrane Denmark, påpeger, at deltagerantallet i studiet var for lille til at vurdere effekten på sygeorlov med sikkerhed.
Sus Sola Corazon anerkender kritikken, men understreger, at studiet er stort i forhold til andre studier om naturbaseret terapi. Desuden er det vigtigt at understrege, at naturterapi ikke skal erstatte kognitiv adfærdsterapi. Dorthe Varning Poulsen, lektor ved ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, understreger, at studiet ikke handler om at udkonkurrere traditionel terapi, men om at undersøge, om naturterapi kan være et værdifuldt supplement til eksisterende behandlingsmuligheder.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.