Hvidløgets sundhedsmæssige fordele
Hvidløg har i mange år været kendt for sine mange sundhedsmæssige fordele. Med sit lave kalorieindhold og høje indhold af vitaminer og mineraler, såsom B6-vitamin, folinsyre, C-vitamin, jern og selen, er hvidløg et must i et sundt køkken.
Det aktive stof allicin, som også er ansvarlig for den karakteristiske duft, menes at have positive indvirkninger på kroppens funktioner. Hvidløg kan blandt andet bidrage til et stærkere immunforsvar, bedre blodcirkulation og regulering af kolesterolniveauet. Selvom der stadig mangler endelig videnskabelig godkendelse fra danske myndigheder, er hvidløgets rige næringsindhold og mulige sundhedsmæssige fordele ubestridelige.
Bagt hvidløgssuppe
Ingredienser
- 3 hele hvidløgshoveder
- Olie
- 2 løg
- 3 mellemstore kartofler
- ½ mellemstort blomkål
- 25 g smør
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 2-3 kviste frisk timian eller ½ tsk. tørret timian
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Adskil hvidløgsfeddene uden at pille dem. Vend dem i en god sjat olie og steg dem i ovnen i et ildfast fad under låg ved 170 grader i ca. 45 minutter, til de er møre. Lad dem køle af, og pres de møre hvidløg ud af skallerne. Kassér de brankede fed.
- Pil og hak løgene groft. Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Skær blomkålen i buketter.
- Smelt smørret i en gryde og sautér løg og kartofler, indtil løgene er klare.
- Tilsæt grøntsagsbouillon og timian. Bring gryden i kog og lad det simre i 5 minutter.
- Kom blomkål og de bagte hvidløg i gryden og lad suppen simre videre, til både blomkål og kartofler er møre.
- Blend suppen og smag til med salt og peber.
- Top evt. suppen med smørstegt blomkål og timianblade ved servering.
Tip: Du kan også pynte med hjemmelavede croutoner for ekstra sprødhed.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Med24.