Fødevarestyrelsens anbefalinger
Fødevarestyrelsen anbefaler dagligt at indtage 600 gram frugt og grønt. En simpel huskeregel siger, at et stykke frugt eller en grøntsag typisk svarer til 100 gram. Det er et råd, der hviler på ønsket om at øge danskernes indtag af de gavnlige vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, som frugt og grønt giver. Men selvom alle grøntsager bidrager med næring, bør man måske tænke over sit valg, hvis målet er vægttab.
Undersøgelsen
En omfattende undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health og Brigham og Women’s Hospital i Boston fulgte 133.468 personer i en periode på 24 år. Her kiggede forskerne på sammenhængen mellem grøntsagsindtag og vægtændringer.
Resultaterne viste, at flere grøntsager bidrager til vægttab. For hver ekstra portion af disse grøntsager, der tabte forsøgspersonerne gennemsnitligt 110 gram på en periode på fire år. Forskerne fandt dog, at grøntsager med et højt indhold af stivelse, som for eksempel kartofler og majs, førte til vægtøgning.
Slankende og fedende grøntsager
Her er grøntsagerne, som bidrog mest til vægttab:
- Tofu/soja: -1.120 g
- Blomkål: -630 g
- Grønne bønner: -430 g
- Peberfrugter: -345 g
- Broccoli: -340 g
- Rosenkål: -300 g
- Bladgrøntsager: -250 g
- Gulerødder: -185 g
- Bønner: -170 g
- Selleri: -160 g
- Tomater: -50 g
Og her er grøntsagerne, der bidrog mest til vægtøgning:
- Løg: +120 g
- Hvidkål: +180 g
- Kartofler: +320 g
- Ærter: +560 g
- Majs: +930 g
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.