Mange timer forsvinder dagligt
En undersøgelse fra YouGov, lavet for Gjensidige Forsikring, afslører, at hele 45% af voksne danskere i alderen 18-49 år bruger mellem tre og fem timer om dagen foran en skærm i fritiden.
I Danmark er gennemsnitsalderen for førstegangsforældre 30 år, og blandt de 30-39-årige bruger 47% dagligt tre til fem timer foran en skærm, mens 10% i denne aldersgruppe tilbringer op mod otte timer dagligt med skærmtid.
Nu hvor vi går vintertiden i møde med kortere dage og køligere vejr, er der stor sandsynlighed for, at vores skærmtid vil stige yderligere. Undersøgelsen blev nemlig udført i september 2024, hvor mange stadig tilbringer tid udendørs, hvilket er en vane, der ofte falder væk i de mørke vintermåneder.
Skærmforbrugets mulige skadevirkninger
Det høje skærmforbrug påvirker mere end blot det fysiske velvære. Forældre, der bruger store dele af deres fritid bag skærme, risikerer at gå glip af værdifuld tid sammen med deres børn. Mette Glad, fagchef i sundhed hos Gjensidige Forsikring, kalder udviklingen bekymrende. ”Jeg synes, det er meget bekymrende, hvor mange timers nærvær, der potentielt set går tabt med sine børn og partner, hvis man har fem timers skærmtid om dagen. Vi ved, hvor vigtigt nærvær er for børn, og særligt små børn, og derfor synes jeg, at man som forældre virkelig skal tænke over, hvor meget tid man bruger bag en skærm”, udtaler hun i en pressemeddelelse fra Gjensidige.
Skærmtiden fjerner også opmærksomhed fra sociale interaktioner og nærvær, som er vigtige faktorer for børns udvikling og trivsel. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at familier med børn derhjemme indfører skærmfri perioder og opstiller klare regler for skærmtid i hjemmet.
Vi får aldrig denne tid igen
De timer, vi bruger foran skærmen, sender ikke kun signaler om vaner til vores børn, men det er også tid, vi aldrig får tilbage. Hver dag bag skærmen er tid væk fra nærværet med familien, og for børn kan forældrenes tilstedeværelse og opmærksomhed have stor betydning. Som Mette Glad påpeger, vil der altid være en ny serie eller film, men de dyrebare øjeblikke med vores børn kan ikke genskabes.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T. og Via Ritzau.