Det hormonforstyrrende stof
Bisphenol A, bedre kendt som BPA, blev først opdaget som et syntetisk kemikalie i 1890’erne og har siden 1950’erne været brugt til plastik og dåsernes epoxylak. Kemikaliet opfører sig i kroppen som østrogen og har i forskning vist sig at kunne føre til sundhedsproblemer som brystkræft og dårlig sædkvalitet. I 1990’erne fandt forskere ud af, at stoffet overføres til maden fra dåser, hvilket har fået flere til at advare mod brugen af det i fødevarer.
Skift emballage
En af de nemmeste måder at undgå Bisphenol A er at vælge papemballage fremfor dåser. For eksempel fås både flåede tomater og mange andre madvarer efterhånden i papemballage, der er fri for den skadelige lak.
Foretrækker du drikkevarer på glas, så vær opmærksom på, at låget, som oftest består af metal, kan indeholde samme type lak som dåser. Her kan en løsning være at vælge plastikflasker eller emballager fra brands, der garanterer at være BPA-fri. Det samme gælder for madvarer i glasflasker og dåsesodavand.
Vælg de rigtige mærker
Et godt råd er at kigge efter specifikke mærker, som har valgt at fjerne stoffet. Eksempelvis har Coop fjernet Bisphenol A i dåser under deres eget mærke, Änglamark, hvor du trygt kan købe dåsemad uden frygt for det skadelige kemikalie. Hold derfor altid øje med, om produktet angiver at være BPA-fri.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.