Dit blodsukker påvirkes af, hvor mange kulhydrater du spiser og drikker.
Og hvis du er et menneske med diabetes, sportsudøver eller særlig interesseret i det, du spiser, kan det at holde styr på antallet af kulhydrater i maden være meget vigtigt.
Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.
Derfor introducerer Diabetesforeningen nu en ny app til kulhydrattælling, som skal være en hjælp til alle, der hurtigt skal kende indholdet af kulhydrater i kosten.
Appen, kaldet ”Kulhydrattælleren”, indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
LÆS OGSÅ: Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?
– Kulhydrattælleren har rigtig mange billeder af mad- og drikkevarer, som danskerne indtager – ikke bare ingredienser. Herunder også de måltider, som man for det meste spiser på farten. Det gør den let at bruge på job, i skole etc., hvor man ikke har en køkkenvægt tilgængelig. Kulhydrattælling kan også hjælpe dig til at finde ud af, hvilke mad- og drikkevarer, og i hvilke mængder, der påvirker dit blodsukker, siger ernæringskonsulent Cecilie Sandvad, der står bag indholdet i Kulhydrattælleren.
Billederne i appen hjælper til visuelt at vurdere mængden af kulhydrat i den portion, man selv sidder med, hvis man ikke har en vægt ved hånden. Brugerne kan også selv oprette mad- og drikkevarer med egne fotos og data. Når man har fundet den ønskede mad- eller drikkevare, kan man justere mængden op eller ned, så det passer med det, man har planlagt at spise.
Derudover har appen en række features, så man fx let kan gemme måltider, man ofte spiser, med navn og eget billede. Via en delefunktion kan man også dele sine måltider med andre brugere af appen – fx madpakkers kulhydratindhold med pædagoger og lærere eller bedsteforældre.
46.000 mennesker SKAL tælle kulhydrater
Når din krop ikke selv kan få blodsukkeret til at falde, men skal have hjælp fra medicin i form af insulin, bliver mængden af kulhydrat i dit måltid alfa og omega, for at du kan tage den rette dosis insulin og dermed få et mere stabilt blodsukker.
Det er bl.a. virkeligheden for bl.a. de mere end 46.000 mennesker i Danmark, der skal regulere deres blodsukker med insulin til måltider.
– Vi kæmper i Diabetesforeningen for, at livet med diabetes skal være så nemt som muligt, og vi tror på, at appen kan blive et vigtigt pædagogisk redskab til at få styr på kulhydraterne i maden og dermed undgå faren ved både for højt og for lavt blodsukker. Især for børn og unge med type 1-diabetes og deres forældre, som i en travl hverdag kan have udfordringer med at finde det rette insulinniveau. Men også voksne nydiagnosticerede med type 1-diabetes, kvinder med graviditetsdiabetes og mennesker med type 2-diabetes, der vil lære mere om at tælle kulhydrater, kan have god brug for appen i hverdagen, siger forskningschef Tanja Thybo.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Krom kan muligvis forebygge type 2-diabetes
LÆS OGSÅ: Pas på! Sunde varer kan snyde