I et projekt faciliteret af Clean, Danmarks vand- og miljøklynge, og udført af Teknologisk Institut i samarbejde med renovationsbranchen, er det dokumenteret, at luftrensere effektivt reducerer farlige partikler, skimmelsporer og mikroorganismer i førerhusene på skraldebilerne, skriver GC Healthcare i en pressemeddelelse.
Projektet, som er det første af sin slags i verden, har vakt stor opmærksomhed blandt arbejdsgivere, fagforeninger og beslutningstagere
Stor opbakning
Med de nye data er der opstået et stærkt engagement fra fagforeningen 3F, som ser potentiale for at forbedre skraldemænds sundhed og sikkerhed ved at integrere luftrensere i førerhusene som en fast del af arbejdsmiljøtiltag.
Skraldemænd, der har testet teknologien, rapporterer om bedre trivsel, vejrtrækning, øget energi og nedsatte symptomer på allergi og træthed.
LÆS OGSÅ: Trafikstøj kan gøre dig syg! Sådan beskytter du dig
Arbejdsmiljøeksperter ser et stort potentiale for at udbrede teknologien til andre sektorer, hvor medarbejdere er udsat for luftforurening og skadelige partikler.
Flere kommuner har allerede udvist interesse for implementeringen, og en af landets største kommuner er nu begyndt at anvende teknologien i deres renovationskøretøjer og på kontorfaciliteter.
En bæredygtig løsning
Undersøgelsen har ikke kun betydning for skraldemænds sundhed, men også for arbejdspladsernes bæredygtighedsstrategier.
Ved at anvende luftrensere med høj effektivitet, godkendt til medicinsk brug, kan virksomheder proaktivt adressere problemer som skimmel, bakterier og farlige kemiske forbindelser.
Teknologien kan derved støtte virksomheden i både ESG- og CSR-strategier, som fokuserer på ansvarlighed og medarbejdersundhed.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Ny forskning afslører: Vores omgivelser påvirker fertiliteten hos mænd og kvinder
LÆS OGSÅ: Grønne omgivelser i barndommen kan være nøglen til psykisk velvære