Mange danskere nyder et glas vin eller en øl til aftensmaden, men ifølge professor og overlæge med speciale i alkohol Maja Thiele, kan selv små mængder alkohol påvirke din søvnkvalitet negativt.
Studier viser, at alkohol før sengetid forstyrrer den dybe søvn – den mest helende fase af søvncyklussen, hvor kroppen restituerer, og hjernen ‘renses’.
Uden denne fase vågner du ikke bare træt, men også mentalt og fysisk mindre skarp.
Ifølge Maja Thiele kan alkohol, selv i moderate mængder, få dig til at vågne op flere gange i løbet af natten, hvilket yderligere forværrer kvaliteten af din søvn.
Læs også: Advarsel mod sygelige kosttrends i det nye år
“Den dybe søvn er i virkeligheden den allersundeste søvn, det er den, vi har brug for fysisk. Hvis vi ikke sover dybt, sover vi dårligt nærmest uanset, hvor mange timer, vi får på øjet”, forklarer hun til B.T.
Den mentale gevinst
Den populære trend ‘hvid januar’, hvor man vælger at holde en alkoholfri måned, har fået flere danskere til at prøve kræfter med at undvære alkohol.
Og selv hvis man ikke dropper alkohol helt, viser forskning, at mindre forbrug kan give mærkbare forbedringer i både søvn og energi.
Maja Thiele understreger, at positive effekter kan opnås hurtigt. Dit mentale helbred vil helt sikkert få et løft, og bedre søvn giver dig også mere energi i dagtimerne.
Læs også: Disse 5 morgenmåltider bør du undgå - én af dem vil chokere dig!
For mange kan det være en motivationsfaktor at vide, at man ikke behøver at opgive alkohol helt for at opleve fordele.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at holde sig under 10 genstande om ugen, og bare dét kan være nok til at forbedre livskvaliteten.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.
Læs også: Denne fødevare kan beskytte dig mod forkølelse og influenza