Clarissa Schwab er professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet og forsker i, hvordan man kan bruge bakterier til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.
Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.
Hun mener, at vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.
Det skriver Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse.
Læs også: Glem kalorietælling: Disse fire diæter gør vægttab til en leg
De 5 bioteknologiske trends
1: Avanceret fermentering
Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer.
Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.
2: Personliggjort mad
Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom.
Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.
Læs også: 10 fødevarer, der gør underværker for din hjerne
3: Mindre kemi og industriel forarbejdning
Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering.
Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.
4: Funktionelle fødevarer
Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier.
Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte.
Læs også: Advarsel mod sygelige kosttrends i det nye år
5: Klimavenlige produktionsmetoder
Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der i dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Disse 5 morgenmåltider bør du undgå - én af dem vil chokere dig!