Dansk fødevareindustri i vandkrise: Manglende viden og regulering bremser bæredygtige løsninger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Teknologisk Institut offentliggør i dag en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri.

Den danske fødevareindustri står overfor stigende udfordringer med at håndtere vandressourcer bæredygtigt.

En ny rapport fra Teknologisk Institut kortlægger, hvordan industrien navigerer i spændingsfeltet mellem øgede miljøkrav og behovet for effektiv produktion.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

“Danmark har traditionelt været kendt for rigelige vandressourcer, men vi ser nu en bekymrende udvikling med flere forurenede drikkevandsboringer”, siger Lotte Bjerrum Friis-Holm, centerchef, Teknologisk Institut, i pressemeddelelsen og fortsætter:

Læs også: Billigt kosttilskud viser sig at styrke hukommelsen på bare 12 uger

“Kombineret med klimaforandringernes påvirkning står vandforbrugende industrier som fødevareindustrien over for et kritisk behov for innovation inden for vandteknologi”.

Rapporten, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 62 fødevarevirksomheder, afslører en kompleks situation, hvor teknologiske, økonomiske og regulatoriske faktorer spiller en afgørende rolle.

Teknologiske udfordringer og manglende viden

Rapporten viser, at næsten halvdelen af de adspurgte virksomheder oplever teknologiske udfordringer som en betydelig barriere for bæredygtig vandhåndtering.

Det kan f.eks. være udfordringer med at integrere nye teknologier i eksisterende produktionsprocesser.

Læs også: Chokerende tal: Derfor springer flere elever frokosten over

Samtidig angiver omkring 40 procent af virksomhederne, at manglende viden og kompetencer i høj eller meget høj grad udgør en hindring.

Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme.

Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.

“Hvis ikke der er kendskab til mulighederne ude ved virksomhederne, bliver løsningerne heller ikke implementeret”, siger Jonathan Guld Christensen, ekspert i vandteknologi, Teknologisk Institut, i pressemeddelelsen.

Læs også: Hjemmetest på 3 minutter kan afsløre skjulte tegn på Alzheimers

Økonomiske og regulatoriske udfordringer

Rapporten peger også på væsentlige økonomiske og regulatoriske barrierer.

Over 40 procent af virksomhederne oplever økonomiske udfordringer i forbindelse med implementering af bæredygtige vandløsninger.

Samtidig angiver ca. 48 procent af virksomhederne, at regulatoriske hindringer i høj eller meget høj grad er en udfordring.

Ifølge Jan Petersen, senior technical advisor i fødevarevirksomheden Vega Salmon, er en af de største barrierer for bæredygtig vandhåndtering de lave økonomiske omkostninger ved at købe vand.

Læs også: Nye studier: Denne medicin kan mindske risikoen for hjerteproblemer

De lave omkostninger gør det økonomisk vanskeligt at motivere til investeringer i avancerede vandbehandlingssystemer.

Udover nødvendigheden af en prisregulering mener Jan Petersen, at det også kræver ændringer i lovgivningen, som muliggør brugen af renset vand i industrielle processer, hvor det er teknisk muligt og sikkert.

“Hvis man kan rense vandet til en kvalitet, så man kan genbruge det, så synes jeg, at man skal give slip på de reguleringer, som lige nu gør, at man ikke må genbruge vandet”, siger Jan Petersen i rapporten.

Positive tendenser og fremtidsmuligheder

Trods udfordringerne viser rapporten også positive tendenser.

Læs også: Forskere advarer: Denne daglige vane kan ændre din hjerne

67 procent af virksomhederne ser miljømæssige fordele ved mere bæredygtig vandhåndtering, mens 64 procent ser økonomiske fordele.

Dette indikerer en voksende bevidsthed om vigtigheden af bæredygtig ressourcehåndtering i industrien.

Rapporten fremhæver, at teknologisk innovation og tilpasning til fremtidige reguleringer er blandt de mest udbredte målsætninger for virksomhederne.

Dette åbner muligheder for nye samarbejder og innovative løsninger i sektoren.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Andre Artikler

Honningglaserede rodfrugter, som alle vil have opskriften på

Glem kedelige rodfrugter – her får du en opskrift, der forvandler hverdagsgrønt til et uimodståeligt sød-salt smagsbombardement!

Han spiste kun rødt kød i 60 dage – resultatet chokerer eksperter

En tidligere atlet kastede sig ud i et ekstremt kosteksperiment uden grønt, brød eller fiber – kun kød.

Sådan ødelægger du din tarm uden at vide det

Din tarm arbejder hårdt for dig hver eneste dag – den hjælper med fordøjelsen, dæmper inflammation og giver...

Eksperternes råd: Dine vitaminer virker bedst, hvis du tager dem på dette tidspunkt

Mange tager vitaminer og mineraler som en fast del af hverdagen, men vidste du, at tidspunktet og måden...

Honningglaserede rodfrugter, som alle vil have opskriften på

Glem kedelige rodfrugter – her får du en opskrift, der forvandler hverdagsgrønt til et uimodståeligt sød-salt smagsbombardement!

Han spiste kun rødt kød i 60 dage – resultatet chokerer eksperter

En tidligere atlet kastede sig ud i et ekstremt kosteksperiment uden grønt, brød eller fiber – kun kød.

Sådan ødelægger du din tarm uden at vide det

Din tarm arbejder hårdt for dig hver eneste dag – den hjælper med fordøjelsen, dæmper inflammation og giver...