Giver havredrik luft i maven? Her er, hvad eksperterne siger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

På TikTok deler flere kvinder deres oplevelser med oppustethed og ubehag efter at have drukket havredrik.

Men er der videnskabeligt belæg for, at havredrik kan give maveproblemer?

Tarmforsker på DTU Fødevareinstituttet Martin Steen Mortensen og klinisk diætist på Aarhus Universitetshospital Mette Borre giver deres vurdering af påstanden.

TikTok-brugere oplever maveproblemer

Foto: Shutterstock.com

Flere kvinder på TikTok hævder, at de bliver oppustede og får luft i maven af at drikke havredrik – især hvis de har irritabel tyktarm (IBS).

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

Hvad er IBS?

Foto: Shutterstock.com

Irritabel tyktarm er en funktionel tarmlidelse, som påvirker cirka 16 procent af voksne danskere.

Symptomerne inkluderer smerter, luft i maven og ændret afføringsmønster.

Ikke alle reagerer på havredrik

Foto: Shutterstock.com

Tarmforsker Martin Steen Mortensen forklarer, at nogle kan opleve ubehag efter at have drukket havredrik, men det gælder ikke for alle.

“Jeg vil ikke generelt advare folk mod at drikke havredrik, selvom nogle kan føle ubehag efter indtag”, siger Martin Steen Mortensen til Videnskab.dk.

Læs også: Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

Fermentering i tarmen kan give luft

Foto: Shutterstock.com

Maltose og beta-glucan i havredrik fermenteres i tarmen, hvilket kan føre til dannelse af luft og oppustethed.

Emulgatorer kan påvirke tarmen

Foto: Shutterstock

Studier på dyr har vist, at emulgatorer kan påvirke tarmen negativt, men det er endnu ikke bevist hos mennesker.

Rapsolie er ikke synderen

Foto: Shutterstock.com

Eksperterne afviser, at rapsolie i havredrikken skulle give oppustethed. Tværtimod fremhæves rapsolie for sit sunde fedtindhold.

Andre fødevarer kan være årsagen

Foto: Shutterstock.com

Klinisk diætist Mette Borre påpeger, at oppustethed også kan skyldes andre fødevarer som rugbrød, løg eller skinke.

Læs også: Disse fødevarer kan skade barnets hjerne under graviditeten

Prøv en pause fra havredrik

Foto: Shutterstock.com

Hvis man mistænker havredrik for at give ubehag, anbefaler eksperterne at tage en pause og se, om symptomerne forsvinder.

Alternativer til havredrik

Foto: Shutterstock

Mandler- eller sojadrik kan være alternativer, hvis man reagerer på fibrene i havredrik. Ellers kan laktosefri mælk være en mulighed.

Plantedrik vs. mælk

Foto: Shutterstock.com

Plantedrikke har generelt færre vitaminer og mineraler end mælk, men et lavere klimaaftryk. Valget afhænger derfor af personlige præferencer.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Får du nok magnesium? Disse fødevarer kan hjælpe dig

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 8

Andre Artikler

Kan tatoveringer øge din kræftrisiko? Ny forskning vækker bekymring

Tatoveringer er mere populære end nogensinde, men kan de have skjulte sundhedsrisici? En ny dansk undersøgelse antyder en...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Eksperter advarer: I 2050 vil over halvdelen af alle voksne være overvægtige

En ny omfattende analyse peger på, at vi er på vej mod en global fedmeepidemi – og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper af sig selv.

Hvornår er det bedste tidspunkt at træne? Her er, hvad forskningen siger

Det bedste tidspunkt at træne afhænger af dine mål, din krop og din daglige rutine.Her er...

Kan tatoveringer øge din kræftrisiko? Ny forskning vækker bekymring

Tatoveringer er mere populære end nogensinde, men kan de have skjulte sundhedsrisici? En ny dansk undersøgelse antyder en...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Eksperter advarer: I 2050 vil over halvdelen af alle voksne være overvægtige

En ny omfattende analyse peger på, at vi er på vej mod en global fedmeepidemi – og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper af sig selv.