Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Når du er gravid, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser. Nogle fødevarer kan indeholde skadelige bakterier eller stoffer, der kan påvirke dit barns udvikling. Her er 10 madvarer, du bør være forsigtig med under graviditeten.

Råt eller underkogt kød

Foto: Shutterstock.com

Kød, der ikke er gennemstegt, kan indeholde farlige bakterier og parasitter som Salmonella og Toxoplasma. Sørg altid for, at kød er ordentligt tilberedt for at beskytte dig og din baby.

Bløde oste af upasteuriseret mælk

ost, ostefad
Foto: Shutterstock.com

Brie, Camembert og blåskimmeloste kan indeholde Listeria-bakterier, der kan være farlige for gravide. Vælg i stedet hårde oste eller dem, der er lavet med pasteuriseret mælk.

Rå fisk og skaldyr

Foto: Shutterstock.com

Sushi, østers og andre rå skaldyr kan indeholde bakterier og parasitter, der kan føre til alvorlige infektioner. Vælg altid gennemstegt eller tilberedt fisk og skaldyr.

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

Fisk med højt kviksølvindhold

Foto: Shutterstock.com

Tun, sværdfisk og helleflynder kan indeholde store mængder kviksølv, som kan skade fosterets hjerneudvikling. Gå efter fisk med lavt kviksølvindhold som laks, ørred og sild.

Lever og leverprodukter

Shutterstock.com

Lever indeholder meget A-vitamin, som i for store mængder kan skade dit ufødte barn. Undgå også torskelevertran og leverpaté.

Uvaskede frugter og grøntsager

Foto: Shutterstock.com

Frisk frugt og grønt er sundt, men kan indeholde jordbakterier og parasitter som Toxoplasma. Vask altid dine råvarer grundigt, før du spiser dem.

For meget koffein

Foto: Shutterstock.com

Højt koffeinindtag kan øge risikoen for lav fødselsvægt og endda spontan abort. Hold dig til maks. 200 mg koffein om dagen – cirka to kopper kaffe.

Læs også: Disse fødevarer kan skade barnets hjerne under graviditeten

Pålæg og røget kød

Foto: Shutterstock.com

Færdigpakket pålæg og koldrøget kød kan indeholde Listeria. Hvis du spiser det, så varm det op, indtil det er rygende varmt, for at dræbe eventuelle bakterier.

Store mængder lakrids

Foto: Shutterstock.com

Lakrids indeholder glycyrrhizin, som i høje doser kan påvirke fosterets hjerneudvikling. Spis det med måde, især de stærkere varianter.

Alkohol

Foto: Shutterstock.com

Ingen mængde alkohol er sikker under graviditeten, da det kan forårsage skader på fosteret. Det bedste valg er at undgå alkohol helt.

Artiklen er baseret på informationer fra Iform

Læs også: Får du nok magnesium? Disse fødevarer kan hjælpe dig

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 8

Andre Artikler

Kan tatoveringer øge din kræftrisiko? Ny forskning vækker bekymring

Tatoveringer er mere populære end nogensinde, men kan de have skjulte sundhedsrisici? En ny dansk undersøgelse antyder en...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Eksperter advarer: I 2050 vil over halvdelen af alle voksne være overvægtige

En ny omfattende analyse peger på, at vi er på vej mod en global fedmeepidemi – og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper af sig selv.

Hvornår er det bedste tidspunkt at træne? Her er, hvad forskningen siger

Det bedste tidspunkt at træne afhænger af dine mål, din krop og din daglige rutine.Her er...

Kan tatoveringer øge din kræftrisiko? Ny forskning vækker bekymring

Tatoveringer er mere populære end nogensinde, men kan de have skjulte sundhedsrisici? En ny dansk undersøgelse antyder en...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Eksperter advarer: I 2050 vil over halvdelen af alle voksne være overvægtige

En ny omfattende analyse peger på, at vi er på vej mod en global fedmeepidemi – og det ser ikke ud til, at udviklingen stopper af sig selv.