De fleste ved, at for meget sukker ikke er godt for kroppen, men nu antyder en ny undersøgelse fra Lunds Universitet, at måden, vi indtager sukker på, kan have en stor betydning for vores hjerte.
Studiet, der har fulgt næsten 70.000 svenskere, viser, at sukkerholdige drikkevarer, som sodavand, er langt mere skadelige for hjertet end sukker fra fast føde, som for eksempel kager.
Faktisk fandt forskerne en øget risiko for alvorlige hjerteproblemer såsom slagtilfælde, hjertesvigt og atrieflimren hos personer, der ofte drikker sodavand.
Ph.d.-studerende Suzanne Janzi, der står bag undersøgelsen, forklarer, at flydende sukker giver mindre mæthed end fast føde.
Læs også: Sprøde vegetariske "fiskefileter" – en lækker opskrift til påskefrokosten
Det kan føre til, at folk drikker mere, end de egentlig har brug for – og dermed får en større belastning af sukker i blodet.
En kage i ny og næ kan være bedre end ingenting
Måske mere overraskende viser studiet, at de personer, der spiste mindst sukker, faktisk havde en højere risiko for hjertesygdomme.
Det kan skyldes, at nogle af dem allerede havde helbredsproblemer eller fulgte en ekstremt restriktiv kost.
Derfor konkluderer forskerne, at et moderat sukkerindtag – især fra fast føde – ikke nødvendigvis er skadeligt.
Læs også: Sådan får du billige vitaminer – uden at sprænge budgettet
Flere studier er nødvendige
Selvom resultaterne er tankevækkende, understreger forskerne, at dette kun er et observationsstudie.
Det betyder, at de har fundet en sammenhæng, men ikke kan bevise, at sodavand direkte forårsager hjertesygdomme.
Er sodavand virkelig en større synder end kage?
Svaret er ikke endeligt, men indtil videre tyder det på, at hvis du vil passe på hjertet, kan det være bedre at vælge en småkage fremfor en cola.
Læs også: Ny forskning: Dette gør glutenfri brød usundere end almindeligt brød
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.
Læs også: Disse små ændringer i din kost kan fjerne mikroplast fra din krop