De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du gør måske allerede en indsats for at spise sundt og beskytte din hjerne – men nogle madvarer gør mere skade end gavn.

Her er de værste syndere, som du bør undgå, hvis du vil holde dit sind skarpt med alderen.

Margarine

Foto: Shutterstock.com

Margarine er ofte spækket med transfedt, som ikke bare er dårligt for hjertet – det kan også skade hjernen.

Studier viser, at høje niveauer af transfedtsyren elaidinsyre i blodet øger risikoen for demens markant.

Læs også: Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!

Alkohol

Foto: Shutterstock.com

Et enkelt glas vin i ny og næ er næppe skadeligt, men større mængder alkohol forstyrrer hjernens kommunikationsveje.

Det bliver sværere at lagre ny information og huske det, man allerede har lært. Desuden kan alkohol gøre dig forvirret eller nedtrykt, særligt ved længerevarende brug.

Sodavand og sødede drikke

Foto: MDV Edwards / Shutterstock.com

Drikkevarer med højt indhold af sukker – som sodavand og iste – forbindes med dårligere hukommelse og endda med skrumpning af visse dele af hjernen.

Det skyldes ofte indholdet af fruktose, en sukkerart, der er særligt skadelig for hjernens funktion.

Læs også: Du har opbevaret dine bananer forkert hele tiden – her er hvorfor

Light-sodavand og kunstige sødemidler

Foto: Shutterstock

Light-versionen er desværre ikke nødvendigvis et bedre valg.

Forskning har vist, at personer, der drikker mindst én sukkerfri sodavand dagligt, har op til tre gange så stor risiko for at få slagtilfælde eller udvikle demens.

Kunstige sødemidler som aspartam og saccharin kan være de skyldige.

Frituremad

Foto: Shutterstock.com

Friturestegt mad kan føre til betændelsestilstande i kroppen og blodårerne – inklusiv dem, der fører blod til hjernen.

Læs også: Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!

Det skader både blodtilførslen og selve hjernevævet. Det gør dig dårligere til at præstere i mentale tests og større risiko for kognitivt forfald.

Donuts

Foto: Shutterstock.com

Disse søde fristelser kombinerer to af hjernens værste fjender: sukker og friture.

Kombinationen giver en dobbelt dosis inflammation, som igen kan øge risikoen for demens.

Og som om det ikke var nok, er de ofte fyldt med transfedt. Din hjerne vil ikke takke dig for at starte dagen med en donut.

Læs også: De her påskesnacks er så gode, at du glemmer de er sunde

Hvidt brød og hvide ris

Foto: Shutterstock.com

Raffinerede kulhydrater som hvidt brød og ris får blodsukkeret til at stige hurtigt – og derefter styrtdykke.

Det kan gøre dig ukoncentreret og mentalt sløret. For meget af denne type mad er desuden forbundet med øget risiko for Alzheimers, særligt hos genetisk disponerede.

Rødt kød

Foto: Shutterstock.com

Rødt kød indeholder store mængder mættet fedt, som skader både hjertet og hjernen.

MIND-diæten – som er designet til at beskytte hjernen – anbefaler, at man skærer ned på rødt kød og i stedet vælger fisk, kylling og bælgfrugter som proteinkilder.

Læs også: Sund grov tærte: Den nemme vej til mere grønt i hverdagen

Smør og fuldfed ost

ost, ostefad
Foto: Shutterstock.com

De smager godt – men fuldfede mejeriprodukter indeholder også meget mættet fedt, som ikke gør noget godt for hjernen.

Hvis du vil beskytte din hjerne, bør du vælge lavfedt-alternativer som skummetmælk, let yoghurt og fedtfattig hytteost.

Sværdfisk og ahi-tun

Foto: Shutterstock.com

Selvom fisk generelt er godt for hjernen, gælder det ikke for alle slags.

Sværdfisk og ahi-tun har tendens til at indeholde store mængder kviksølv – et neurotoksin, der kan forringe hukommelsen og tænkeevnen, især hos ældre voksne.

Gå i stedet efter fed fisk med omega-3, som laks og makrel.

Færdiglavede dressinger og marinader

Foto: Shutterstock.com

Mange købeprodukter til salater og grill indeholder store mængder majssirup med højt fruktoseindhold – den samme ingrediens som findes i sodavand.

Det kan føre til hukommelsestab og dårligere mental præstation. Lav dine egne dressinger derhjemme for et sundere alternativ.

Artiklen er baseret på informationer fra WebMD.com.

Andre Artikler

Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?

Gåture virker måske som en simpel motionsform, men der er flere afgørende faktorer, der påvirker, hvor mange kalorier...

Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!

Tofu har desværre et dårligt ry for at være kedeligt, men det skyldes bare, at den ikke er blevet tilberedt rigtigt. Her får du en smagfuld, sprød og saftig tofu-opskrift.

Du har opbevaret dine bananer forkert hele tiden – her er hvorfor

Du kender det sikkert alt for godt: Du kommer hjem med en flot, grøn klase bananer – men efter få dage er de plettet, bløde og lidt for modne.

Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne

Ifølge eksperterne findes der ikke ét korrekt svar på, hvor ofte du skal træne – det handler om...

Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?

Gåture virker måske som en simpel motionsform, men der er flere afgørende faktorer, der påvirker, hvor mange kalorier...

Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!

Tofu har desværre et dårligt ry for at være kedeligt, men det skyldes bare, at den ikke er blevet tilberedt rigtigt. Her får du en smagfuld, sprød og saftig tofu-opskrift.

Du har opbevaret dine bananer forkert hele tiden – her er hvorfor

Du kender det sikkert alt for godt: Du kommer hjem med en flot, grøn klase bananer – men efter få dage er de plettet, bløde og lidt for modne.