Sådan bager du sunde hveder til Store Bededag

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Selvom vi ikke længere har fri på Store Bededag, så kan vi stadigvæk godt fejre det med lækre, sunde, lune hveder. Her får du den perfekte opskrift.

Store bededag er traditionelt forbundet med varme hveder med smør.

Men de klassiske hveder, som mange køber i supermarkedet, er ofte fyldt med hvidt mel, sukker og smør i rigelige mængder.

Heldigvis findes der et sundere alternativ, som både holder på den velkendte smag og bidrager til en balanceret livsstil.

Her får du en opskrift på sunde hveder, der passer perfekt til højtiden – og som hele familien vil elske.

Læs også: Disse sunde pestosnegle bliver din næste picnics favorit

Sunde hveder

Opskriften giver cirka 12 hveder.

Ingredienser:

  • 3 dl letmælk (eller plantemælk efter ønske)
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 2 spsk olivenolie (eller smeltet smør for klassisk smag)
  • 1 spsk honning eller kokossukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 250 g fuldkornshvedemel
  • 200 g hvedemel (gerne sigtet spelt eller ølandshvede)
  • Evt. lidt ekstra hvedemel til æltning

Fremgangsmåde

  1. Lun mælken til den er håndvarm (ca. 37 grader). Opløs gæren heri.
  2. Tilsæt æg, olie, honning, salt og kardemomme. Rør det sammen.
  3. Bland fuldkornshvedemelet i, og derefter det almindelige hvedemel lidt ad gangen. Dejen skal være blød og lidt klistret, men ikke flydende.
  4. Ælt dejen grundigt i 8-10 minutter – enten i hånden eller med røremaskine – til den er smidig og slipper skålens kanter.
  5. Dæk dejen til og lad den hæve lunt i 1-1,5 time, til den er dobbelt størrelse.
  6. Del dejen i 12 lige store stykker og form dem til boller.
  7. Placer bollerne tæt sammen i en bradepande med bagepapir, så de hæver opad og får den klassiske hvede-form.
  8. Dæk til igen og lad dem efterhæve i ca. 30-45 minutter.
  9. Bag hvederne ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 15-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  10. Lad dem køle let af på en rist og nyd dem lune – gerne flækket og ristet let, som traditionen foreskriver.

Tips til variation og servering

Vil du skrue endnu mere op for sundheden, kan du tilsætte 1-2 spsk chiafrø, hørfrø eller solsikkekerner til dejen.

Du kan også udskifte en del af mælken med græsk yoghurt for ekstra protein.

Til servering kan du smøre dem med lidt nøddesmør eller en hjemmelavet marmelade uden tilsat sukker.

Læs også: Du MÅ prøve denne sommersalat med kirsebær, bacon og feta!

Læs også: Har du også lyst til rabarber hele sommeren? Så skal du prøve denne salat

Andre Artikler

Pas på! Dit kæledyr kan bære på en parasit, der kan koste dig livet

En skjult trussel breder sig i Europa. Læger advarer nu om en snigende parasit, der langsomt kan spise sig gennem din krop uden at du mærker det.

Dette overraskende trick lindrer solskoldning på 30 minutter

Glem aloe vera – her er husrådet mod solskoldning, alle taler om

Så ofte bør du egentlig gå i bad, efter du er fyldt 65 år

Når vi bliver ældre, forandrer vores hud sig og kræver mere skånsom pleje. En daglig bruser er ikke...

Så nemt laver du morgenmad, der smager af en jordbærtærte

Elsker du jordbærtærte og vil gerne have en sund start på dagen? Så skal du prøve denne lækre overnight oats.

Pas på! Dit kæledyr kan bære på en parasit, der kan koste dig livet

En skjult trussel breder sig i Europa. Læger advarer nu om en snigende parasit, der langsomt kan spise sig gennem din krop uden at du mærker det.

Dette overraskende trick lindrer solskoldning på 30 minutter

Glem aloe vera – her er husrådet mod solskoldning, alle taler om

Så ofte bør du egentlig gå i bad, efter du er fyldt 65 år

Når vi bliver ældre, forandrer vores hud sig og kræver mere skånsom pleje. En daglig bruser er ikke...