Disse madvarer gør flest syge – og du har dem sikkert i køleskabet

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Salmonella, listeria og E. coli skaber stadig flere udbrud og fødevaretilbagekaldelser. Nye tal viser, hvilke madvarer der går igen som syndere – og du spiser sandsynligvis flere af dem uden at vide det.

Her er 10 af de mest risikable fødevarer lige nu, og hvorfor du bør være særligt opmærksom.

Pålægskød

Foto Shutterstockcom

Det virker uskyldigt at smide lidt skiveskåret kylling eller skinke i madpakken – men pålæg er ofte ramt af listeria, som trives i kolde, fugtige miljøer. Selvom kødet er tilberedt, kan det blive forurenet bagefter, fx i delikatesseafdelinger.

Agurker

Cucumber vegetable“/ CC0 1.0

Et større udbrud sidste år blev sporet til agurker dyrket i USA og Mexico. De bar på salmonella, og over 150 mennesker blev indlagt. Agurker skal skylles grundigt og tørres med rent viskestykke – også selvom de ser pæne ud.

Læs også: Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

Rå mælk og upasteuriserede oste

Courtney Biggs, farm manager prepares” af U.S. Department of Agriculture/ CC0 1.0

Rå mælk og oste lavet heraf kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier som E. coli og salmonella. Pasteurisering fjerner disse risici, men i nogle stater er rå mælk stadig lovligt at sælge – til trods for de sundhedsmæssige konsekvenser.

Queso fresco og cotija

Photo Shutterstockcom

Disse friske oste, populære i især latinamerikanske retter, er ofte forbundet med listeria. De indeholder meget fugt, og selv når de er lavet med pasteuriseret mælk, kan de blive forurenet efter produktionen, hvis omgivelserne ikke er sterile.

Æg

Foto Shutterstockcom

Salmonella kan leve indeni ægget, og derfor er det vigtigt altid at tilberede æg grundigt. Æg, der er sprækket, bør kasseres – og pasteuriserede æg anbefales til dem med svækket immunforsvar eller gravide.

Rå løg

Foto Shutterstockcom

Et af de mest markante E. coli-udbrud sidste år blev sporet til rå løg, som bl.a. blev brugt i fastfood. Skyl dem grundigt – og tilbered dem gerne, hvis du vil være på den sikre side.

Læs også: Læger anbefaler at undgå disse madvarer ved halsproblemer

Grønne salater

Salad Lettuce af Jeffrey Betts CC0 10

Romaine, spinat og andre bladgrøntsager har flere gange været kilde til alvorlige udbrud. Det skyldes ofte forurenet vand i dyrknings- eller skylleprocessen. Hvis du er i risikogruppen, kan det være en idé at undgå rå bladgrønt helt.

Gulerødder

Food Carrots af Jonathan Pielmayer CC0 10

Selvom de virker robuste, var gulerødder årsag til en landsdækkende tilbagekaldelse sidste år på grund af E. coli. Skyl dem grundigt og brug en ren børste til at fjerne jord – eller tilbered dem.

Frisk basilikum

Foto Shutterstockcom

Basilikum, som ofte bruges rå, kan være forurenet med salmonella. Skyl grundigt og fjern visne blade, før du bruger den. En salatslynge kan være en god investering, også til krydderurter.

Færdigtilberedt kød

Foto Shutterstockcom

Færdigretter med allerede tilberedt kød, fx kylling eller pulled pork fra supermarkedet, kan stadig være farlige, hvis hygiejnen i produktionen halter. Et større listeria-udbrud i USA sidste år kostede to mennesker livet.

Læs også: Ny forskning: Middelhavskosten kan sænke blodtrykket – selv hos risikogrupper

Artiklen er baseret på informationer fra Allrecipes

Læs også: Drik dig til en fladere mave: Naturligt, nemt og hurtigt

Andre Artikler

Derfor bør du spise græskar hele efteråret

Græskar forbindes ofte med efterår, men mange ved ikke, om det egentlig er en frugt eller en grøntsag....

Disse muskler er nøglen til et langt og aktivt liv

Et stærkt og velfungerende kropscenter handler ikke om synlige mavemuskler, men om de dybere muskler, der stabiliserer rygsøjlen,...

Dette sker i din krop, hvis du spiser kål

Kål er en kalorielet grøntsag fyldt med vitaminer, antioxidanter og kostfibre.Både rød og grøn kål har hver deres...

Disse snacks er lige så skadelige for dine tænder som sukker

Sukker får ofte skylden for huller i tænderne, men flere almindelige snacks kan faktisk gøre lige så stor...

Derfor bør du spise græskar hele efteråret

Græskar forbindes ofte med efterår, men mange ved ikke, om det egentlig er en frugt eller en grøntsag....

Disse muskler er nøglen til et langt og aktivt liv

Et stærkt og velfungerende kropscenter handler ikke om synlige mavemuskler, men om de dybere muskler, der stabiliserer rygsøjlen,...

Dette sker i din krop, hvis du spiser kål

Kål er en kalorielet grøntsag fyldt med vitaminer, antioxidanter og kostfibre.Både rød og grøn kål har hver deres...