Disse madvarer gør flest syge – og du har dem sikkert i køleskabet

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Salmonella, listeria og E. coli skaber stadig flere udbrud og fødevaretilbagekaldelser. Nye tal viser, hvilke madvarer der går igen som syndere – og du spiser sandsynligvis flere af dem uden at vide det.

Her er 10 af de mest risikable fødevarer lige nu, og hvorfor du bør være særligt opmærksom.

Pålægskød

Foto Shutterstockcom

Det virker uskyldigt at smide lidt skiveskåret kylling eller skinke i madpakken – men pålæg er ofte ramt af listeria, som trives i kolde, fugtige miljøer. Selvom kødet er tilberedt, kan det blive forurenet bagefter, fx i delikatesseafdelinger.

Agurker

Cucumber vegetable“/ CC0 1.0

Et større udbrud sidste år blev sporet til agurker dyrket i USA og Mexico. De bar på salmonella, og over 150 mennesker blev indlagt. Agurker skal skylles grundigt og tørres med rent viskestykke – også selvom de ser pæne ud.

Læs også: Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

Rå mælk og upasteuriserede oste

Courtney Biggs, farm manager prepares” af U.S. Department of Agriculture/ CC0 1.0

Rå mælk og oste lavet heraf kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier som E. coli og salmonella. Pasteurisering fjerner disse risici, men i nogle stater er rå mælk stadig lovligt at sælge – til trods for de sundhedsmæssige konsekvenser.

Queso fresco og cotija

Photo Shutterstockcom

Disse friske oste, populære i især latinamerikanske retter, er ofte forbundet med listeria. De indeholder meget fugt, og selv når de er lavet med pasteuriseret mælk, kan de blive forurenet efter produktionen, hvis omgivelserne ikke er sterile.

Æg

Foto Shutterstockcom

Salmonella kan leve indeni ægget, og derfor er det vigtigt altid at tilberede æg grundigt. Æg, der er sprækket, bør kasseres – og pasteuriserede æg anbefales til dem med svækket immunforsvar eller gravide.

Rå løg

Foto Shutterstockcom

Et af de mest markante E. coli-udbrud sidste år blev sporet til rå løg, som bl.a. blev brugt i fastfood. Skyl dem grundigt – og tilbered dem gerne, hvis du vil være på den sikre side.

Læs også: Hvordan GLP-1 medicin ændrer spisevaner i julen

Grønne salater

Salad Lettuce af Jeffrey Betts CC0 10

Romaine, spinat og andre bladgrøntsager har flere gange været kilde til alvorlige udbrud. Det skyldes ofte forurenet vand i dyrknings- eller skylleprocessen. Hvis du er i risikogruppen, kan det være en idé at undgå rå bladgrønt helt.

Gulerødder

Food Carrots af Jonathan Pielmayer CC0 10

Selvom de virker robuste, var gulerødder årsag til en landsdækkende tilbagekaldelse sidste år på grund af E. coli. Skyl dem grundigt og brug en ren børste til at fjerne jord – eller tilbered dem.

Frisk basilikum

Foto Shutterstockcom

Basilikum, som ofte bruges rå, kan være forurenet med salmonella. Skyl grundigt og fjern visne blade, før du bruger den. En salatslynge kan være en god investering, også til krydderurter.

Færdigtilberedt kød

Foto Shutterstockcom

Færdigretter med allerede tilberedt kød, fx kylling eller pulled pork fra supermarkedet, kan stadig være farlige, hvis hygiejnen i produktionen halter. Et større listeria-udbrud i USA sidste år kostede to mennesker livet.

Læs også: Fødevareeksperter advarer mod sølvpapir til bestemte julemadrester

Artiklen er baseret på informationer fra Allrecipes

Læs også: Kan børn leve sundt uden kød? Forskningen giver svar

Andre Artikler

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.