De fleste gravide forsøger at spise sundt, men ikke alle tænker over, at visse fødevarer kan påvirke kroppen på en måde, man ikke mærker her og nu.
Mange ved godt, at vitaminer og mineraler er vigtige, men de færreste kender til, hvordan bestemte madvarer kan fremkalde inflammation.
Det er netop denne skjulte effekt, som et stort dansk studie har sat fokus på.
Her har forskere fulgt over 67.000 mor-barn-par for at finde ud af, hvordan madvaner under graviditeten kan hænge sammen med barnets risiko for at udvikle sygdommen.
Læs også: Sund opskrift med kirsebær: Den her lækre snack vil din krop takke dig for
Inflammatorisk kost har en pris
Resultaterne viser, at mad med inflammatorisk effekt kan have en tydelig sammenhæng med risikoen for at udvikle type-1 diabetes.
Særligt et højt indtag af rødt og forarbejdet kød, sukkerholdige drikke og raffinerede kornprodukter var forbundet med en højere risiko.
Omvendt viste forskerne, at frugt, grøntsager, te og fuldkorn kan have en beskyttende effekt.
Studiet viser, at for hver gang kostens inflammatoriske niveau steg, steg barnets risiko for type 1-diabetes med op til 16 procent.
Læs også: Vil du forlænge dit liv? Så skal du drikke dette inden klokken 12
Derudover så denne risiko ud til at stige, uanset moderens vægt eller om hun røg.
Et sårbart vindue midt i graviditeten
En anden vigtig pointe er, at midten af graviditeten ser ud til at være en periode, hvor fosteret er særligt følsomt overfor påvirkninger fra omgivelserne.
Det betyder, at selv små ændringer i kosten kan få betydning for, hvordan barnets immunsystem udvikler sig.
Type 1-diabetes er en autoimmun sygdom, som kræver livslang behandling, og forekomsten stiger i mange lande.
Læs også: Mangel på D-vitamin? Din hud og dine ben forsøger måske at advare dig
Derfor er forskerne nu optaget af at finde ud af, hvordan inflammation tidligt i livet kan være med til at udløse sygdommen.
Selvom studiet ikke kan bevise en direkte årsag, giver det et vigtigt fingerpeg om, at en antiinflammatorisk kost under graviditeten kan være med til at skubbe barnets sundhed i en bedre retning.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.