Derfor er der jod i dit salt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vi bruger jod i vores husholdningssalt, og det er der en rigtig god grund til. Jod er et essentielt mineral, som vores krop har brug for i meget små mængder. Men hvad sker der egentlig, hvis vi ikke får nok jod? Og hvorfor er det vigtigt, at vi sørger for, at der er jod i vores salt?

Jod er essentielt for helbredet
Jod er et mineral, der findes naturligt i jord og havvand. Det spiller en central rolle i produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlen, som styrer vores hjerte, energiniveau og meget mere. I Danmark har jodmangel historisk set været en udfordring, især fordi vores jordbund er fattig på jod, specielt i Jylland. Derfor har myndighederne besluttet tilbage i 1998, at alt bordsalt og industrielt salt skal beriges med jod.

Susanne Gjedsted Bügel, førende mineral- og vitaminforsker ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, forklarer: “Jod er så essentielt for vores helbred, at store dele af verden har valgt at berige fødevarer med jod for at sikre, at deres befolkninger får rigeligt. Mere end 120 lande gør det, hvilket har været med til at reducere tilfælde af flere forskellige jod-relaterede mangelsygdomme”. 

Jodmangel kan blandt andet føre til struma, en sygdom hvor skjoldbruskkirtlen vokser unormalt meget. I værste fald kan det føre til mentale handicap hos børn, hvis deres mødre mangler jod under graviditeten.

En lille mængde
Selvom vi kun har brug for en lille mængde jod, er det vigtigt at få den daglige dosis. Normale mennesker har kun brug for 150 mikrogram jod, sammenlignet med andre mineraler, hvor vi skal have over tusind gange mere. 

Læs også: Ny undersøgelse afslører: Sådan kan fjerkræ påvirke din kræftrisiko

De fleste mennesker i Danmark får deres jod gennem salt, fisk, mejeriprodukter og æg. Det er særligt vigtigt for gravide og ammende kvinder at sikre et tilstrækkeligt jodindtag, da det er afgørende for fostrets og spædbarnets hjerneudvikling. Dog skal man også være forsigtig med ikke at få for meget jod, da et overdrevet indtag kan føre til de samme problemer som jodmangel, herunder skjoldbruskkirtelproblemer.

Tilførsel af jod i salt har været en stor succes og har betydeligt reduceret forekomsten af jodmangel i befolkningen. Men som med alt andet gælder det om at finde den rette balance, så vi hverken får for lidt eller for meget.

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline og Videnskab.dk.

Læs også: 10 sunde måder at bruge bananer på i hverdagen

Andre Artikler

Er din styrke over gennemsnittet? Se standarderne her

Styrke er en grundpille i fitness og kan måles på flere måder.Her får du en hurtig guide...

Ny undersøgelse afslører: Sådan kan fjerkræ påvirke din kræftrisiko

For meget hvidt kød på tallerkenen kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

10 sunde måder at bruge bananer på i hverdagen

Bananer er ikke kun lækre og nemme at tage med på farten – de er også utroligt alsidige,...

Forskere chokeret: Denne fødevare stopper betændelse i tarmen

Mange oplever problemer med maven, oppustethed, inflammation og energimangel – uden at kunne sætte fingeren på præcis hvorfor....

Er din styrke over gennemsnittet? Se standarderne her

Styrke er en grundpille i fitness og kan måles på flere måder.Her får du en hurtig guide...

Ny undersøgelse afslører: Sådan kan fjerkræ påvirke din kræftrisiko

For meget hvidt kød på tallerkenen kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

10 sunde måder at bruge bananer på i hverdagen

Bananer er ikke kun lækre og nemme at tage med på farten – de er også utroligt alsidige,...