Et højt indtag af sukker kan have alvorlige konsekvenser for dit kolesteroltal og øge risikoen for hjertesygdomme.
Forskning viser, at sukker påvirker kroppen på flere måder, som både kan belaste hjertet og føre til kroniske sygdomme.
Sukker øger kolesteroltallet

Selv få ugers højt sukkerindtag kan øge kolesterolniveauet og risikoen for hjertesygdom, ifølge forskning.
Sukker nedbrydes til fruktose og glukose

Disse simple sukkerarter får kroppen til at producere mere kolesterol og hæmmer samtidig nedbrydningen af det eksisterende kolesterol.
Læs også: Sådan undgår du madforgiftning i køkkenet
Flere typer fedt stiger i kroppen

Ifølge et studie kan et højt sukkerindtag øge triglycerider, total kolesterol, LDL-kolesterol og endda HDL-kolesterol.
Sukker øger fedtophobning

For meget fruktose kan øge mængden af VLDL, som kan føre til fedtophobning i arterierne, ifølge et studie.
Sukkerholdige drikkevarer er særligt skadelige

Studier viser, at sodavand og sødede juicer øger LDL og triglycerider, mens de sænker HDL.
Høj risiko for hjertesygdom

Personer med højt sukkerindtag har tre gange så stor risiko for at dø af hjertesygdom.
Læs også: Gør dig klar til efteråret med disse 5 sunde vaner
Kolesterol beskytter og bygger kroppen op

Kolesterol er nødvendigt for cellemembraner og er byggesten til hormoner, galdesyrer og D-vitamin.
HDL-kolesterol transporter fedtmolekyler

HDL transporterer fedtmolekyler til leveren, hvor de kan nedbrydes og fjernes.
LDL-kolesterol øger risikoen for sygdom

LDL transporterer fedt ud i kroppen, hvor det kan danne plak og blokere blodtilførslen til vitale organer.
LDL forbindes med alvorlige sygdomme

Forhøjet LDL kan føre til åreforkalkning, blodpropper, forhøjet blodtryk, hjerteanfald og slagtilfælde.
Læs også: Bør du drikke sødmælk eller skummetmælk? Eksperterne giver svaret
Hvor meget sukker er for meget?

Kostrådene anbefaler, at mindre end 10 % af ens daglige kalorier bør stamme fra tilsat sukker.
Anbefaling fra hjerteforeningen

American Heart Association anbefaler højst 6 % af kalorierne fra sukker, hvilket svarer til cirka syv teskefulde dagligt.
Skjulte kilder til sukker

Tilsat sukker findes i sødemidler, sirup, honning og juice, som ofte bruges i forarbejdede fødevarer.
Fødevarer med mest tilsat sukker

De største kilder er sodavand, juice, sportsdrikke, kager, slik, desserter, syltetøj, alkohol, morgenmadsprodukter og endda olier og fedtstoffer.
Læs også: Eksperter afgør: Beskytter skylning af salat dig mod bakterier?
Højt sukkerindtag giver flere helbredsrisici

Udover forhøjet kolesterol øger sukker risikoen for type 2-diabetes, overvægt, fedme, forhøjet blodtryk og tandproblemer.
Læs næringsdeklarationer

Sukker kan skjule sig under mange navne som sukrose, glukose, dextrose, majsirup, malt og fruktosesirup.
Erstat dine drikkevarer

Erstat sodavand og energidrikke med vand eller usødet te. Stræb efter at drikke færre end én sukkerholdig drik om ugen.
Vælg frugt fremfor slik

Erstat søde snacks med frisk frugt for at reducere sukkerindtaget og samtidig få fibre og vitaminer.
Læs også: Guide: Sådan spotter du ultraforarbejdede fødevarer
Overvej sukkererstatninger

Sukkeralkoholer som sorbitol og xylitol kan være bedre end sødemidler som aspartam eller sucralose, der forbindes med helbredsrisici.
Lav mere mad derhjemme

Ved at lave mad selv kan du kontrollere, hvor meget sukker du indtager.
Tal med en fagperson

En læge, farmaceut eller klinisk diætist kan hjælpe med personlige råd om sukker og kolesterol.
Artiklen er baseret på informationer fra Verywell Health.