Disse 5 trends vil ændre, hvad vi spiser i fremtiden

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Her er 5 bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år

Clarissa Schwab er professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet og forsker i, hvordan man kan bruge bakterier til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.

Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.

Hun mener, at vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.

Det skriver Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse.

Læs også: Sorte ris kan være nøglen til sundere plantebaserede måltider

De 5 bioteknologiske trends

1: Avanceret fermentering

Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer.

Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.

2: Personliggjort mad

Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom.

Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.

Læs også: Slip af med muskelspændinger naturligt og effektivt

3: Mindre kemi og industriel forarbejdning

Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering.

Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.

4: Funktionelle fødevarer

Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier.

Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte. 

Læs også: Ny forskning: Middelhavskosten kan sænke blodtrykket – selv hos risikogrupper

5: Klimavenlige produktionsmetoder

Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der i dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Spis dig sund med gurkemeje med disse lækre opskrifter

Andre Artikler

Sådan får ældre en tryg overgang til plejehjemmet

Det kan være en livsomvæltende begivenhed at flytte på plejehjem, som både er præget af både praktiske og...

Alzheimers kan skyldes et forstyrret biologisk ur

Ny forskning tyder på, at Alzheimers sygdom ikke blot forstyrrer søvnen – den kan faktisk få næring af...

De mest almindelige mareridt, og hvad de betyder

Ifølge Sleep Foundation oplever mellem 2 og 8 procent af voksne mareridt.Faktorer som alder, køn og livsomstændigheder...

Sorte ris kan være nøglen til sundere plantebaserede måltider

Sorte ris er ved at genvinde sin plads i moderne kost som en naturlig kilde til antioxidanter og...

Sådan får ældre en tryg overgang til plejehjemmet

Det kan være en livsomvæltende begivenhed at flytte på plejehjem, som både er præget af både praktiske og...

Alzheimers kan skyldes et forstyrret biologisk ur

Ny forskning tyder på, at Alzheimers sygdom ikke blot forstyrrer søvnen – den kan faktisk få næring af...

De mest almindelige mareridt, og hvad de betyder

Ifølge Sleep Foundation oplever mellem 2 og 8 procent af voksne mareridt.Faktorer som alder, køn og livsomstændigheder...