Disse 5 trends vil ændre, hvad vi spiser i fremtiden

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Her er 5 bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år

Clarissa Schwab er professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet og forsker i, hvordan man kan bruge bakterier til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.

Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.

Hun mener, at vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.

Det skriver Aarhus Universitet Technical Sciences i en pressemeddelelse.

Læs også: Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

De 5 bioteknologiske trends

1: Avanceret fermentering

Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer.

Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.

2: Personliggjort mad

Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom.

Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 8

3: Mindre kemi og industriel forarbejdning

Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering.

Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.

4: Funktionelle fødevarer

Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier.

Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte. 

Læs også: Giver havredrik luft i maven? Her er, hvad eksperterne siger

5: Klimavenlige produktionsmetoder

Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der i dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Fødevarestyrelsen advarer: Denne smoothie-fejl kan gøre dig syg

Andre Artikler

Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

Når du er gravid, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser. Nogle fødevarer kan indeholde...

Kræftpatienter får hurtigere hjælp: Ventetiderne er de korteste siden 2020

Efter mange indsatser er ventetiderne til udredning og behandling af brystkræft stærkt forbedrede.

Har du mistet en tand? Snart kan din krop måske gro en ny

At miste en tand i voksenlivet betyder i dag dyre implantater eller proteser. Men hvad hvis din krop...

Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 8

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

Når du er gravid, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser. Nogle fødevarer kan indeholde...

Kræftpatienter får hurtigere hjælp: Ventetiderne er de korteste siden 2020

Efter mange indsatser er ventetiderne til udredning og behandling af brystkræft stærkt forbedrede.

Har du mistet en tand? Snart kan din krop måske gro en ny

At miste en tand i voksenlivet betyder i dag dyre implantater eller proteser. Men hvad hvis din krop...