Disse fødevarer bør du droppe, når du runder 50!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Når vi runder de 50, ændrer vores kroppe sig markant – og det samme bør vores kost.

Visse fødevarer, der tidligere virkede harmløse, kan pludselig være direkte skadelige.

Her får du nogle fødevarer, som du seriøst bør overveje at skære ned på eller helt undgå, når du passerer det halve århundrede.

Overdreven saltbrug

Foto Shutterstockcom

Overdreven brug af salt kan give forhøjet blodtryk og skade hjerte, nyrer og lever – især for personer over 50 år, hvor risikoen i forvejen er øget.

Læs også: Spis dig til stærkere knogler med disse fødevarer

Desuden fremskynder salt den cellulære aldring ved at nedbryde telomerer, kroppens naturlige “aldringsbeskyttere”.

Forarbejdede desserter

Foto Shutterstockcom

Chokolade, småkager og kager er fyldt med sukker, usunde fedtstoffer og tilsætningsstoffer, der forårsager betændelsestilstande i kroppen.

Hos ældre øges risikoen for diabetes, hjertesygdomme og kræft markant ved indtagelse af disse.

Mættede fedtstoffer

Foto Shutterstockcom

Fedt fra pølser, ost og smør hæver det dårlige kolesterol og kan føre til slagtilfælde og hjertesygdomme.

Læs også: Kroppens reaktion på et højt proteinindtag

Fedt er vigtigt, men vælg hellere sunde, umættede fedtkilder som olivenolie, avocado og nødder.

Rå æg

Foto Shutterstockcom

Rå æg kan indeholde salmonella – og mens yngre personer ofte slipper med ubehag, kan det være alvorligt for ældre.

Derudover optager kroppen kun halvt så meget protein fra rå æg som fra tilberedte.

Stegte fødevarer

Foto Shutterstockcom

Stegt mad er rig på kalorier, transfedt og mættet fedt, som skader hjertet og øger risikoen for dødelighed.

Læs også: Tequila, vin eller vodka – hvad er det sundeste valg?

Ovnbagte alternativer eller airfrying er sundere måder at få den sprøde fornemmelse på.

Alkohol

Foto Shutterstockcom

Efter 50 år nedbryder kroppen alkohol langsommere. Det kan føre til længerevarende påvirkning, leverskader, forværret humør og højere risiko for kræft.

Det anbefales at begrænse forbruget til maks. 7 enheder (kvinder) og 8 enheder (mænd) om ugen.

Fedt- og sukkerfattige produkter

Foto SiljeAO Shutterstockcom

Produkter med “lavt fedtindhold” er ofte fyldt med sukker eller kunstige sødestoffer.

Læs også: Vitamin D kan sænke risikoen for tyktarmskræft, viser ny forskning

Disse stoffer kan skade dit hjerte og øge risikoen for kræft. Kroppen har stadig brug for sunde fedtstoffer, især når man bliver ældre.

Færdigretter

Foto Niloo Shutterstockcom

Færdigretter er typisk propfyldt med salt, sukker og usunde fedtstoffer – og mangler vigtige næringsstoffer.

For ældre med lavere stofskifte øges risikoen for vægtøgning, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme markant.

Spirer

Foto Shutterstockcom

Selvom de ser sunde ud, er spirer ofte kontamineret med salmonella og listeria, hvilket kan være livstruende for personer med svækket immunforsvar – som mange over 50 har.

Læs også: Sundhedsekspert advarer mod skjult skimmel i tørrede dadler

Kogte grøntsager som broccoli og grønkål er et mere sikkert alternativ.

Undgå upasteuriseret mælk

Foto Shutterstockcom

Rå mælk kan indeholde skadelige bakterier som E. coli, salmonella og listeria, der kan give alvorlige infektioner – især hos personer over 50 år eller dem med svækket immunforsvar.

Pasteurisering fjerner farlige patogener og gør mælken sikker at drikke.

Ønsker du sundhedsmæssige fordele som calcium og protein fra mælk, så vælg altid en pasteuriseret variant.

Artiklen er baseret på informationer fra Healthnatural.co.uk.

Andre Artikler

Forskere: Influenza og COVID-19 kan øge risikoen for blodpropper markant

Et globalt studie viser, at selv almindelige virusinfektioner som influenza, COVID-19 og helvedesild kan øge risikoen for blodpropper...

Skiftet mellem sommer- og vintertid øger risikoen for sygdom

En ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences peger på, at det at stille...

Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du farlig kemi i halloweenpynten

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe halloweenpynt og engangsservice udenfor EU.Her er, hvad du skal være særligt opmærksom...

Sådan hjælper du dit barn med at nyde halloween uden frygt

Halloween kan være en sjov og kreativ højtid for mange børn, men for nogle kan de skræmmende dekorationer,...

Forskere: Influenza og COVID-19 kan øge risikoen for blodpropper markant

Et globalt studie viser, at selv almindelige virusinfektioner som influenza, COVID-19 og helvedesild kan øge risikoen for blodpropper...

Skiftet mellem sommer- og vintertid øger risikoen for sygdom

En ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences peger på, at det at stille...

Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du farlig kemi i halloweenpynten

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe halloweenpynt og engangsservice udenfor EU.Her er, hvad du skal være særligt opmærksom...