Er det sundt at opvarme din mad i mikroovnen?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange er bekymrede for, om mikroovnen ødelægger de værdifulde næringsstoffer i maden. Vi hører ofte, at genopvarmning eller madlavning i mikroovnen kan være en hurtig løsning, men er det egentlig en sund måde at tilberede vores måltider på?

Ny og gammel forskning
Nogle undersøgelser har vist, at visse grøntsager mister en del af deres næringsindhold i mikroovnen. For eksempel viste en række forskere fra Laboratorio de Fitoquimica, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos i Spanien, at flavonoider – plantestoffer med antiinflammatoriske egenskaber – kan blive reduceret, når grøntsager som broccoli opvarmes i mikroovnen. Dette er dog ikke altid tilfældet.

En undersøgelse fra 2019, foretaget af en række forskere fra Beltsville Human Nutrition Research Center, undersøgte næringstabet i broccoli ved tilberedning i mikroovnen. De bemærkede, at tidligere studier havde varieret i tilberedningstid, temperatur og om broccolien var i vand. 

Resultaterne viste, at kortere tilberedningstider, som for eksempel ved at putte broccolien i mikroovnen i kun et minut, ikke kompromitterede næringsindholdet. Faktisk kunne både dampning og opvarmning i mikroovnen endda øge indholdet af flavonoider.

Et andet forskningsprojekt foretaget i 2020 på R&D, Conagra Brands i USA viste, at mikroovnen kunne bevare flere næringsstoffer, såsom C-vitamin, end andre tilberedningsmetoder, afhængig af madens tekstur og sammensætning. Selvom opvarmningen i mikroovnen kunne bevare flere flavonoider, viste forskningen også, at brugen af for meget vand under tilberedningen – som den mængde man typisk ville bruge til kogning – kunne medføre et fald i flavonoidindholdet. 

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Den enkelte fødevarer
Ifølge hovedforskeren Xianli Wu fra Beltsville Human Nutrition Research Center ved US Department of Agriculture, er der ikke en enkelt mekanisme, der forklarer, hvorfor opvarmning i mikroovnen kan øge flavonoidindholdet. Det er muligt, at mikroovnen gør flavonoiderne lettere at måle, måske ved at blødgøre plantens væv, og dermed gøre dem lettere at udtrække, snarere end at øge deres faktiske mængde. 

Xianli Wu understreger dog, at der ikke er noget entydigt svar på, om mikroovnen bevarer flere næringsstoffer end andre tilberedningsmetoder, da hver fødevare er forskellig med hensyn til tekstur og næringsindhold. “Når man ser på almindeligt anvendte husholdningsmetoder, er mikroovnen en foretrukken metode for mange plantemadvarer, men sandsynligvis ikke for alle”, fortæller han.

Beholdes næringsstofferne? 
Selvom mikroovnen kan reducere nogle næringsstoffer, er det ikke hele sandheden. Med den rette tilberedning kan mikroovnen faktisk være en skånsom metode til at bevare maden næringsværdi, men det kommer an på, hvilke fødevarer, man kigger på.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Gør du det også forkert? Så mange gange skal du faktisk vaske dine ris

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du stopper med vægttabsmedicin

Andre Artikler

Tjek disse symptomer – de kan afsløre problemer med leveren

Selvom leveren ofte arbejder i det stille, er den afgørende for kroppens balance. Når den ikke fungerer optimalt,...

Denne gruppe har markant højere risiko for blodprop i hjernen

Flere hundrede tusinde mennesker lever med en hjertesygdom, der øger risikoen for blodpropper i hjernen. En ny analyse...

Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Avocado har for længst vundet sin plads som en favorit i mange danskeres køkken. Men hvad sker der...

Hun troede, det bare var tinnitus – så opdagede lægerne noget langt værre

30-årig ignorerede dette ene tegn i årevis – så kom chokdiagnosen

Tjek disse symptomer – de kan afsløre problemer med leveren

Selvom leveren ofte arbejder i det stille, er den afgørende for kroppens balance. Når den ikke fungerer optimalt,...

Denne gruppe har markant højere risiko for blodprop i hjernen

Flere hundrede tusinde mennesker lever med en hjertesygdom, der øger risikoen for blodpropper i hjernen. En ny analyse...

Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Avocado har for længst vundet sin plads som en favorit i mange danskeres køkken. Men hvad sker der...