Er skrabeæg eller økologiske æg sundest for dig?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt, at fritgående æg er det sundere valg, men er det virkelig sandt?

Du betaler måske overpris for dine æg – sandheden vil overraske dig

Æg er en fast bestanddel i mange danskeres morgenmad, og de markedsføres i et væld af varianter – fra buræg og skrabeæg til økologiske og fritgående.

Men hvad får du egentlig for de ekstra kroner, når du vælger fritgående æg?

Trods den udbredte opfattelse, viser forskning, at næringsindholdet i æg ikke nødvendigvis afhænger af, hvordan hønen har levet.

Læs også: Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

Ifølge American Egg Board er det snarere hønens foder, der afgør, hvor næringsrigt ægget er.

Æg fra høns med specielt beriget foder – eksempelvis med omega-3 eller ekstra D-vitamin – har mere at byde på ernæringsmæssigt end æg, hvor der blot står “fritgående” på pakken.

Det er derfor vigtigt at tjekke næringsdeklarationen fremfor blot etiketten.

En undersøgelse fra 2021 i Nova Scotia fandt ganske vist, at fritgående æg havde en smule mere af aminosyren cystein og lidt lavere kolesterolniveau, men proteinindholdet var det samme som i konventionelle æg.

Læs også: Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Koster det mere – uden grund?

Pris spiller også en rolle i forbrugerens valg af æg. Fritgående æg og brunskallede æg koster typisk mere, men prisen afspejler i mange tilfælde produktionsmetoden – ikke ernæringsmæssig værdi.

At et æg er dyrere, betyder altså ikke nødvendigvis, at det er sundere.

Det gælder også for de brunskallede æg, som ofte har en højere pris, fordi hønsene, der lægger dem, er større og har brug for mere foder.

Smag, etik og æstetik

For mange handler æg ikke kun om næring. Smag, etik og visuelle indtryk er også med til at forme valget.

Læs også: Velkendt grøntsag trukket tilbage efter to tragiske dødsfald

En undersøgelse fra 2020 viste, at blommenes farve faktisk var det vigtigste for forbrugerne – vigtigere end smag, lugt eller tekstur.

Æg fra gårde, hvad enten de var brun- eller blåskallede, scorede også højere på smag end både fritgående og buræg.

Ydermere betyder produktionsmetoden noget for forbrugernes opfattelse af æggenes kvalitet og sikkerhed.

Mange vælger fritgående af hensyn til dyrevelfærd – ikke fordi de er sundere.

Læs også: Disse ultra-forarbejdede fødevarer kan faktisk være gode for dig

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype

Andre Artikler

Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

Ny forskning peger på, at løsningen på forhøjet blodtryk muligvis gemmer sig i en specifik billig fødevare.

Så ofte bør du egentlig gå i bad, efter du er fyldt 65 år

Når vi bliver ældre, forandrer vores hud sig og kræver mere skånsom pleje. En daglig bruser er ikke...

Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

De fleste tager magnesium forkert – her er det afgørende tidspunkt, der kan ændre alt.

Forskeren afslører: Det gør verdens ældste mennesker anderledes end os andre

Hvordan bliver man 100 år – og stadig lever et godt liv? Efter 15 års forskning har aldringsforsker...

Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

Ny forskning peger på, at løsningen på forhøjet blodtryk muligvis gemmer sig i en specifik billig fødevare.

Så ofte bør du egentlig gå i bad, efter du er fyldt 65 år

Når vi bliver ældre, forandrer vores hud sig og kræver mere skånsom pleje. En daglig bruser er ikke...

Læger afslører: Magnesium virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

De fleste tager magnesium forkert – her er det afgørende tidspunkt, der kan ændre alt.