Er skrabeæg eller økologiske æg sundest for dig?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt, at fritgående æg er det sundere valg, men er det virkelig sandt?

Du betaler måske overpris for dine æg – sandheden vil overraske dig

Æg er en fast bestanddel i mange danskeres morgenmad, og de markedsføres i et væld af varianter – fra buræg og skrabeæg til økologiske og fritgående.

Men hvad får du egentlig for de ekstra kroner, når du vælger fritgående æg?

Trods den udbredte opfattelse, viser forskning, at næringsindholdet i æg ikke nødvendigvis afhænger af, hvordan hønen har levet.

Læs også: Nemlig melder om rekord efterspørgsel på uventet sommerfavorit

Ifølge American Egg Board er det snarere hønens foder, der afgør, hvor næringsrigt ægget er.

Æg fra høns med specielt beriget foder – eksempelvis med omega-3 eller ekstra D-vitamin – har mere at byde på ernæringsmæssigt end æg, hvor der blot står “fritgående” på pakken.

Det er derfor vigtigt at tjekke næringsdeklarationen fremfor blot etiketten.

En undersøgelse fra 2021 i Nova Scotia fandt ganske vist, at fritgående æg havde en smule mere af aminosyren cystein og lidt lavere kolesterolniveau, men proteinindholdet var det samme som i konventionelle æg.

Læs også: Denne morgenrutine kan ændre dit helbred på få dage

Koster det mere – uden grund?

Pris spiller også en rolle i forbrugerens valg af æg. Fritgående æg og brunskallede æg koster typisk mere, men prisen afspejler i mange tilfælde produktionsmetoden – ikke ernæringsmæssig værdi.

At et æg er dyrere, betyder altså ikke nødvendigvis, at det er sundere.

Det gælder også for de brunskallede æg, som ofte har en højere pris, fordi hønsene, der lægger dem, er større og har brug for mere foder.

Smag, etik og æstetik

For mange handler æg ikke kun om næring. Smag, etik og visuelle indtryk er også med til at forme valget.

Læs også: Så meget væske skal du indtage i sommervarmen

En undersøgelse fra 2020 viste, at blommenes farve faktisk var det vigtigste for forbrugerne – vigtigere end smag, lugt eller tekstur.

Æg fra gårde, hvad enten de var brun- eller blåskallede, scorede også højere på smag end både fritgående og buræg.

Ydermere betyder produktionsmetoden noget for forbrugernes opfattelse af æggenes kvalitet og sikkerhed.

Mange vælger fritgående af hensyn til dyrevelfærd – ikke fordi de er sundere.

Læs også: Denne frugt kan gøre din hud strålende

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: Forskning afslører: Så meget vand bør du drikke hver dag

Andre Artikler

“Japanese walking” – 5 måder den japanske gå-trend gavner din krop

Videnskaben bakker op: Den japanske gå-metode er sund – og kan endda forlænge dit liv. Her forklarer vi,...

Farvel til de slappe overarme: 3 effektive pilatesøvelser, du nemt kan lave derhjemme

Mange af os har prøvet at føle os lidt usikre på vores overarme – ja, de såkaldte “mormorarme”....

Denne plante kan fordoble din risiko for at dø

Nogle ser det som et harmløst alternativ til alkohol og tobak. Men ny forskning afslører en alarmerende virkelighed, der kan få dig til at tænke dig om en ekstra gang om.

Læge advarer: Dette tegn kan være et skjult signal på et hjerteanfald

De fleste af os har prøvet det: en mærkelig uro i kroppen, en tyngde i brystet eller måske...

“Japanese walking” – 5 måder den japanske gå-trend gavner din krop

Videnskaben bakker op: Den japanske gå-metode er sund – og kan endda forlænge dit liv. Her forklarer vi,...

Farvel til de slappe overarme: 3 effektive pilatesøvelser, du nemt kan lave derhjemme

Mange af os har prøvet at føle os lidt usikre på vores overarme – ja, de såkaldte “mormorarme”....

Denne plante kan fordoble din risiko for at dø

Nogle ser det som et harmløst alternativ til alkohol og tobak. Men ny forskning afslører en alarmerende virkelighed, der kan få dig til at tænke dig om en ekstra gang om.