Er skrabeæg eller økologiske æg sundest for dig?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt, at fritgående æg er det sundere valg, men er det virkelig sandt?

Du betaler måske overpris for dine æg – sandheden vil overraske dig

Æg er en fast bestanddel i mange danskeres morgenmad, og de markedsføres i et væld af varianter – fra buræg og skrabeæg til økologiske og fritgående.

Men hvad får du egentlig for de ekstra kroner, når du vælger fritgående æg?

Trods den udbredte opfattelse, viser forskning, at næringsindholdet i æg ikke nødvendigvis afhænger af, hvordan hønen har levet.

Læs også: Advarsel! På så få minutter bliver dine børn påvirket af reklamer

Ifølge American Egg Board er det snarere hønens foder, der afgør, hvor næringsrigt ægget er.

Æg fra høns med specielt beriget foder – eksempelvis med omega-3 eller ekstra D-vitamin – har mere at byde på ernæringsmæssigt end æg, hvor der blot står “fritgående” på pakken.

Det er derfor vigtigt at tjekke næringsdeklarationen fremfor blot etiketten.

En undersøgelse fra 2021 i Nova Scotia fandt ganske vist, at fritgående æg havde en smule mere af aminosyren cystein og lidt lavere kolesterolniveau, men proteinindholdet var det samme som i konventionelle æg.

Læs også: Sådan holder du dine knogler stærke, når du bliver ældre

Koster det mere – uden grund?

Pris spiller også en rolle i forbrugerens valg af æg. Fritgående æg og brunskallede æg koster typisk mere, men prisen afspejler i mange tilfælde produktionsmetoden – ikke ernæringsmæssig værdi.

At et æg er dyrere, betyder altså ikke nødvendigvis, at det er sundere.

Det gælder også for de brunskallede æg, som ofte har en højere pris, fordi hønsene, der lægger dem, er større og har brug for mere foder.

Smag, etik og æstetik

For mange handler æg ikke kun om næring. Smag, etik og visuelle indtryk er også med til at forme valget.

Læs også: Professor hævder: Drop grøntsager og fibre – spis kun kød

En undersøgelse fra 2020 viste, at blommenes farve faktisk var det vigtigste for forbrugerne – vigtigere end smag, lugt eller tekstur.

Æg fra gårde, hvad enten de var brun- eller blåskallede, scorede også højere på smag end både fritgående og buræg.

Ydermere betyder produktionsmetoden noget for forbrugernes opfattelse af æggenes kvalitet og sikkerhed.

Mange vælger fritgående af hensyn til dyrevelfærd – ikke fordi de er sundere.

Læs også: Sådan spotter du forskellen på tør og dehydreret hud

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: Kardiologens råd: Disse madvarer kan sænke dit kolesteroltal

Andre Artikler

Denne grønne risotto er et hit for både krop og smagsløg

Glem alt om tung fløde og smør – denne grønne risotto er både cremet, sund og fyldt med smag.

Advarsel! På så få minutter bliver dine børn påvirket af reklamer

Et simpelt øjeblik sætter gang i en kædereaktion, der kan få store konsekvenser for børns sundhed.

Diabetesmiddel kan blive et nyt våben mod kræft

Et velkendt lægemiddel, der i årtier er brugt til at behandle type 2-diabetes, kan nu vise sig at...

Sådan holder du dine knogler stærke, når du bliver ældre

Når vi bliver ældre, tænker mange på sygdomme som hjertekarsygdomme og kræft og de færreste på knoglebrud. Her...

Denne grønne risotto er et hit for både krop og smagsløg

Glem alt om tung fløde og smør – denne grønne risotto er både cremet, sund og fyldt med smag.

Advarsel! På så få minutter bliver dine børn påvirket af reklamer

Et simpelt øjeblik sætter gang i en kædereaktion, der kan få store konsekvenser for børns sundhed.

Diabetesmiddel kan blive et nyt våben mod kræft

Et velkendt lægemiddel, der i årtier er brugt til at behandle type 2-diabetes, kan nu vise sig at...