Du tænker måske, at laks er den bedste kilde til omega-3? Men der findes flere fødevarer, som indeholder meget mere, og mange af dem er plantebaserede.
Her får du et overblik over de bedste fødevarer, der alle indeholder mere omega-3 end laks.
Omega-3 er mere end bare laks

Laks er ofte det første, der nævnes, når snakken falder på omega-3, og med god grund – fisken er fyldt med de sunde fedtsyrer, protein og vigtige vitaminer.
Men laks er langt fra den eneste kilde til omega-3, og faktisk findes der fødevarer, som indeholder endnu mere.
Læs også: Eksperter anbefaler disse teer mod forstoppelse
Omega-3 har store sundhedsfordele

Omega-3 fedtsyrer tilhører gruppen af flerumættede fedtsyrer og kaldes også “gode fedtstoffer”.
De spiller en vigtig rolle for kroppen, blandt andet for hjernen, leveren, skjoldbruskkirtlen, hormonsystemet, humøret og inflammation i kroppen.
Der findes tre typer omega-3 fedtsyrer

De tre hovedtyper er ALA (plantebaseret), EPA og DHA (fra fisk og skaldyr).
ALA findes i eksempelvis chiafrø og valnødder, mens EPA og DHA primært kommer fra fede fisk som laks og makrel.
Læs også: Er græsk yoghurt eller kefir bedst for fordøjelsen?
EPA og DHA er de mest aktive former og bruges direkte af kroppen.
Kroppen kan omdanne ALA

Selvom kroppen kan konvertere ALA til EPA og DHA, er processen ikke særlig effektiv.
Derfor anbefales det at spise fisk, hvis man vil sikre sig direkte adgang til de mest bioaktive former.
Dog kan man optimere ALA-omdannelsen gennem en række strategier.
Læs også: Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig
Sådan booster du optagelsen af ALA fra planter

For at få mest muligt ud af ALA fra plantefødevarer anbefales det at kombinere dem med antiinflammatoriske krydderier som gurkemeje, spise zink- og B6-rige fødevarer som græskarkerner og spinat, tilsætte sunde fedtstoffer som avocado og undgå forarbejdede omega-6-rige olier som majs- og sojaolie.
Makrel

Mange bliver overraskede over at høre, at makrel faktisk indeholder mere omega-3 end laks.
En portion på 100 gram leverer omkring 2,6 gram omega-3 i form af EPA, DHA og ALA. Derudover er makrel rig på protein, calcium og jern.
Den kan nydes grillet, stegt eller røget, og gør sig perfekt som topping på toast, i en frittata eller som fyld i en cremet dip.
Læs også: Rækkefølgen på indtagelsen af mad påvirker din sundhed
Chiafrø

Disse små frø indeholder hele 5 gram omega-3 (ALA) pr. 28 gram – det er næsten tre gange så meget som laks.
Chiafrø er også rige på fiber, calcium og antioxidanter og bidrager til en sund fordøjelse og stabilt blodsukker.
Brug dem i overnight oats, smoothies, på avocadomadder eller i hjemmelavede dressinger.
Hørfrø

Hørfrø indeholder 3,6 gram ALA pr. 2 spiseskefulde. De er også en god kilde til protein og fiber.
Læs også: Forskere afslører: Derfor virker dine tømmermænds-tricks ikke
For optimal optagelse anbefales det at bruge formalet hørfrø i stedet for hele. De kan nemt tilsættes havregrød, smoothies, muffins eller pandekager.
Hampefrø

Med 2,6 gram ALA i 3 spiseskefulde er hampefrø et andet stærkt plantebaseret alternativ.
De er fyldt med vitaminer som A, D og E samt protein og antioxidanter. Prøv dem i smoothies, drysset over toast eller blandet med rasp til en sprød kyllingepanering.
Valnødder

En håndfuld valnødder (28 gram) giver 2,5 gram ALA – næsten lige så meget som makrel.
De indeholder desuden magnesium, melatonin og antiinflammatoriske plantestoffer.
Valnødder er ideelle som snack, i salater, i yoghurt, eller som base i pesto og plantebaserede “kød”-retter.
Artiklen er baseret på informationer fra EatingWell.com