Her er den sundeste måde at tilberede æg på

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æg er elsket af mange, men hvilken tilberedningsmetode er egentlig bedst for din sundhed?

Spørgsmålet om, hvordan man bedst tilbereder det populære morgenmadsikon, splitter stadig folk.

Skal det være røræg, spejlæg eller måske hårdkogt?

I dag ved vi dog mere om æggets ernæringsmæssige egenskaber, og eksperter har nogle klare anbefalinger til, hvordan du får det optimale ud af dit æg.

En ernæringsmæssig gave

Ægget er en lille pakke af næring og indeholder både proteiner, sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Det er især kombinationen af protein fra hviden og fedt fra blommen, der gør ægget til en mættende fødevare.

Men netop blommen har været udskældt i mange år, da den indeholder kolesterol og fedt.

Mange sundhedsbevidste mennesker vælger derfor at udelade blommen og kun spise hviden.

Men ifølge eksperterne er det ikke nødvendigvis den bedste løsning.

Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling

Ernæringsekspert Caroline Farrell forklarer, at æggets helhed er dets styrke.

Der er altså ingen grund til at frygte blommen – i moderate mængder kan den være en del af en sund kost.

Så mange æg bør du spise

Mens æg er en sund og nærende fødevare, anbefaler eksperterne dog mådehold.

“Jeg vil aldrig råde til overdreven brug af fødevare, så jeg vil ikke anbefale 12 æg til morgenmad”, siger Caroline Farrell til The Telegraph.

Læs også: Dette er de største kilder til C-vitamin - og det er ikke appelsiner

Overdreven indtagelse kan føre til en ubalance i kosten, da æg ikke indeholder alle de næringsstoffer, kroppen har brug for.

Caroline Farrell understreger, at en god tommelfingerregel er at spise ét til to æg om dagen.

Den sundeste måde at tilberede æg på

Men hvad er så den absolut sundeste måde at tilberede et æg på?

Ifølge eksperterne er det enten kogning eller pochering, der løber med førstepladsen.

Læs også: Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Ved kogning bevares størstedelen af æggets vitaminer og mineraler, og der er ingen ekstra fedtstoffer som olie eller smør involveret i processen.

Når ægget pocheres, kan nogle næringsstoffer derimod sive ud i vandet, men begge metoder anses for at være langt sundere end for eksempel stegning.

Hvis du foretrækker stegte æg, anbefales det at bruge minimale mængder fedtstof – og gerne et sundt fedtstof som olivenolie.

Artiklen er baseret på informationer fra B.T.

Læs også: Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Andre Artikler

Regeringen vil gøre det gratis at få et årligt tandeftersyn

Et nyt udspil om årlige, gratis tandeftersyn til alle voksne vækker debat, fordi ordningen kan forstærke eksisterende forskelle i befolkningens tandsundhed.

Psykologer beskriver ny personlighedstype: otroverten

Mange, der aldrig har følt sig hjemme som hverken introvert eller ekstrovert, får nu et nyt begreb, der endelig forklarer deres måde at være i verden på.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Regeringen vil gøre det gratis at få et årligt tandeftersyn

Et nyt udspil om årlige, gratis tandeftersyn til alle voksne vækker debat, fordi ordningen kan forstærke eksisterende forskelle i befolkningens tandsundhed.

Psykologer beskriver ny personlighedstype: otroverten

Mange, der aldrig har følt sig hjemme som hverken introvert eller ekstrovert, får nu et nyt begreb, der endelig forklarer deres måde at være i verden på.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.