Kan den rigtige kost gøre en forskel for psoriasis? Mange håber det – og endnu flere prøver sig frem. Her er 10 ting, du bør vide, før du ændrer din kost i håbet om at dæmpe hudsygdommen.
Mange forsøger at spise sig fri af psoriasis

Et overraskende højt antal mennesker med psoriasis – hele 40 procent – har prøvet at ændre deres kost i håb om at forbedre deres hud. Men virker det?
Google er fuld af råd – men de er ikke alle lige gode

En hurtig søgning på “kost og psoriasis” giver bunker af råd og opskrifter. Men det kan være svært at skelne mellem velmenende råd og reel evidensbaseret viden.
Anti-inflammatorisk kost nævnes igen og igen

Flere kostplaner foreslår anti-inflammatoriske fødevarer som fisk, grøntsager, bær og nødder. Ideen er, at de dæmper kroppens betændelsestilstand – og dermed også psoriasisudbrud.
Læs også: Derfor kobler forskere rødt kød til demens og hjerteproblemer
Men virker det i virkeligheden?

Ifølge førende hudlæger er der endnu ikke entydig dokumentation for, at kost alene kan få psoriasis til at forsvinde. Dog kan visse ændringer give forbedringer hos nogle patienter.
Vægttab har vist positiv effekt

Overvægt er en risikofaktor for psoriasis. Derfor kan kostændringer, der fører til vægttab, i nogle tilfælde mindske symptomerne og forbedre livskvaliteten.
Kosttilskud er populære – men pas på

Mange forsøger sig med kosttilskud som fiskeolie, D-vitamin og zink. Nogle har muligvis en positiv effekt, men du bør tale med din læge, før du kaster dig ud i dyre eksperimenter.
Eksperter advarer mod mirakelkure

Selvom det kan være fristende at følge “guruer” på nettet, advarer eksperter mod hurtige løsninger. Psoriasis er en kompleks sygdom, og der findes ikke én kostplan, der virker for alle.
Læs også: Skal du virkelig drikke vand, selvom du ikke er tørstig?
Tarm og hud hænger tættere sammen, end vi tror

Vores tarm indeholder immunforsvarsceller – T-celler – som også findes i huden. En sund tarmflora kan derfor spille en rolle for, hvordan huden har det.
Der forskes stadig i sammenhængen

Forskere og hudlæger arbejder på at forstå den præcise forbindelse mellem mad og hud. Indtil videre peger meget på, at en sund livsstil samlet set kan have en gavnlig effekt.
Det vigtigste råd: lyt til din krop

Selvom kosten ikke er en mirakelkur, kan du lære meget ved at mærke efter. Hvis du oplever færre udbrud ved at skære bestemte fødevarer fra, kan det være værd at holde fast i – men altid i dialog med en fagperson.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab
Læs også: Dansk virksomhed går imod industrien: Vil stoppe ultraforarbejdet mad
Læs også: Søvneksperternes hemmelighed: Spis dig til bedre søvn