De 5 bedste olier til stegning

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Her er de 5 bedste olier, du kan bruge, når du skal stege mad.

Olivenolie

Free olive oil kitchen image“/ CC0 1.0

Olivenolie er kendt fra middelhavskosten og har en høj andel af monoumættede fedtsyrer (MUFA). Den er rig på antioxidanter og har en røgpunkt på 210°C for almindelig olivenolie og 160-170°C for jomfruolivenolie. Dette gør den til en sund og stabil olie til stegning.

Avocadoolie

Foto Shutterstockcom

Avocadoolie består af 70,6 % MUFA og har et højt røgpunkt på over 250°C. Den er varmebestandig og bevarer sin antioxidante kapacitet, selv efter gentagen opvarmning.

Ris-klidolie

Food Cook” af Matthias Zomer/ CC0 1.0

Ris-klidolie har et røgpunkt på 232°C og en høj antioxidantkapacitet. Den kan blandes med andre olier og bruges til dyb- og overfladestegning, hvilket gør den til en alsidig og sund løsning.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Jordnøddeolie

Foto Shutterstockcom

Jordnøddeolie indeholder 57,1 % MUFA og har et højt røgpunkt på 230°C. Den danner færre skadelige forbindelser ved opvarmning sammenlignet med mange andre olier og er en god mulighed til stegning.

Rapsolie

Foto Shutterstockcom

Rapsolie består af 63,3 % MUFA og har en høj varmeresistens. Når du vælger rapsolie til stegning, bør du sikre dig, at den har et højt indhold af oliesyre for bedre stabilitet.

Sådan vælger du den rette olie

Food Cook” af ela haney/ CC0 1.0

Når du vælger olie til stegning, skal du overveje olieprofilen (MUFA frem for PUFA), røgpunktet og oliens fremstillingsmetode. Olie med højt MUFA-indhold og mekanisk behandling, som i jomfruolivenolie, bevarer flere antioxidanter.

Dybstegning vs. overfladestegning

Vegetable stir frying pan“/ CC0 1.0

Dybstegning producerer færre skadelige forbindelser sammenlignet med overfladestegning, da mindre ilt er til stede. MUFA-rige olier som avocado- og olivenolie er bedst til overfladestegning.

Læs også: Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Olier, der bør undgås til stegning

Stir-fry root vegetables” af Jakub Kapusnak/ CC0 1.0

Olier med højt PUFA-indhold, som solsikke-, soja- og majsolie, danner flere skadelige forbindelser ved opvarmning. Disse bør undgås ved stegning.

Olier med højt mættet fedtindhold

Oil White” af Dana Tentis/ CC0 1.0

Selvom olier som kokosolie og smør er varmebestandige, indeholder de store mængder mættet fedt, som er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme. Begræns deres brug til kolde retter som salater.

Afsluttende tips til stegning

Frying medium duck breast pan” af Jakub Kapusnak/ CC0 1.0

For at minimere skadelige forbindelser ved stegning skal du vælge olier med højt MUFA-indhold som oliven-, avocado- og jordnøddeolie. Genbrug aldrig olie, og undgå olier med højt PUFA-indhold for sundere stegning.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.

Læs også: Disse kropslige tegn forbindes ofte med B12-mangel

Læs også: Sådan kan citronvand påvirke dit kolesteroltal

Andre Artikler

Søvnspecialist uddyber, hvad disse typiske drømme kan afspejle

I takt med at nye undersøgelser kaster lys over vores nattelige fantasiliv, dukker mønstre op, som mange af...

Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Glem alt om tørre vegetarbøffer! Denne sellerikebab er saftig, krydret og vanvittigt nem at lave.

Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Chiafrø i vand har mange fordele, såsom indholdet af vigtige næringsstoffer og de kan være med til at forbedre fordøjelsessystemet. Der er dog nogle vigtige forhold, som du bør overveje, før du gør det til en fast del af din kost.

Forskere afslører: Dette er den maksimale alder, et menneske kan opnå

Hvor længe kan kroppen egentlig holde sig i live, hvis sygdomme og ulykker ikke spiller ind? Et internationalt...

Søvnspecialist uddyber, hvad disse typiske drømme kan afspejle

I takt med at nye undersøgelser kaster lys over vores nattelige fantasiliv, dukker mønstre op, som mange af...

Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Glem alt om tørre vegetarbøffer! Denne sellerikebab er saftig, krydret og vanvittigt nem at lave.

Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Chiafrø i vand har mange fordele, såsom indholdet af vigtige næringsstoffer og de kan være med til at forbedre fordøjelsessystemet. Der er dog nogle vigtige forhold, som du bør overveje, før du gør det til en fast del af din kost.