Gurkemeje er kendt som farven i karry og et populært krydderi i mange hjem. Men nu viser forskning, at stoffet i gurkemeje muligvis kan ramme de farligste kræftceller i tyktarmen – før sygdommen for alvor udvikler sig.
Gurkemeje går direkte efter kræftens stamceller

Forskere fandt, at det aktive stof i gurkemeje, kan påvirke de aggressive kræftstamceller, der normalt er svære at behandle og ofte fører til dårligere overlevelse.
Lav dosering – stor effekt

Selv meget små mængder af gurkemejeekstrakt havde en dramatisk effekt på kræftceller i laboratorieforsøg. I nogle tilfælde blev op til 95 % af de kræftlignende celler hæmmet i væksten.
Virker på flere former for tarmkræft

Effekten af gurkemeje blev set på tværs af forskellige undertyper af tyktarmskræft – også dem med genmutationer som KRAS og BRAF, som er kendt for at være sværere at behandle.
Forsinker tumorvækst i dyremodeller

Mus, der fik en kost med gurkemeje, udviklede kræftknuder senere end normalt og levede markant længere. Det tyder på, at krydderiet kan have en forebyggende effekt.
Læs også: Det her sker med din krop, når du dropper sukker i bare 14 dage
Rammer kræftens kerne – ikke sunde celler

Gurkemeje reducerede antallet af kræftstamceller uden at skade de normale celler i tarmen. Det gør stoffet interessant som et mildt og målrettet supplement til eksisterende forebyggelse.
Blokerer kræftens “kontrolcenter”

Det aktive stof i gurkemeje binder direkte til et vigtigt protein i kræftcellerne kaldet NANOG og forhindrer det i at aktivere kræftfremmende gener.
Hurtig effekt allerede efter 24 timer

I vævsprøver fra mennesker begyndte gurkemeje at hæmme de mest aktive kræftceller efter bare én dags behandling – en usædvanligt hurtig reaktion.
Cellerne bliver mindre farlige

Gurkemeje dræber ikke nødvendigvis kræftcellerne, men omdanner dem til mere “normale” celler, som ikke længere spreder sig ukontrolleret. Det ændrer kræftcellernes identitet.
Læs også: Drop Wegovy! Sådan taber du dig med naturlige ingredienser
Ingen resistens efter lang tids brug

Kræftcellerne blev ved med at reagere på gurkemeje – også efter mange ugers gentagen behandling. Det peger på et lavt risiko for resistensudvikling.
Du har det måske allerede derhjemme

Gurkemeje er ikke en sjælden ingrediens – det findes i mange hjem og bruges dagligt i madlavning. Studiet viser, at denne velkendte krydderihylde-klassiker kan have potentiale som kræftforebyggelse.
Artiklen er baseret på informationer fra News Medical
Læs også: Dårlig ånde? Denne hverdagsfrugt kan være din nye redning