Ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i Nature Microbiology, kan en fiberrig kost spille en vigtig rolle i at opretholde en sund tarmmikrobiom.
Det hjælper nemlig med at reducere væksten af potentielt farlige mikrober.
Forskere analyserede over 12.000 afføringsprøver fra personer i 45 lande og opdagede, at mennesker med høje niveauer af bakterien Faecalibacterium i deres tarm også havde lavere niveauer af skadelige bakterier som E. coli.
Denne gavnlige bakterie producerer kortkædede fedtsyrer, der dannes, når fiber nedbrydes i tarmen.
Læs også: Den virale ‘oatzempic’-drik lover vægttab – virker det virkelig?
Disse fedtsyrer har vist sig at have en beskyttende effekt mod betændelsestilstande i mave-tarm-kanalen.
Som Alexandre Almeida fra Cambridge University påpeger, er det vores tarmmikrobiom, der spiller en central rolle i at kontrollere væksten af skadelige bakterier.
Denne proces kan være stærkt påvirket af kosten.
Hvor meget har vi brug for?
Ifølge eksperter har voksne brug for omkring 30 gram fiber dagligt for at opnå optimal sundhed.
Læs også: 13 ting du SKAL preppe, før krisen rammer
Desværre når de fleste mennesker kun op på cirka 58 % af denne anbefaling.
Her er nogle fiberrige fødevarer, du kan inkludere i din daglige kost:
- Fuldkorn: Usødet hvedeklid (14 g fiber per ½ kop) eller havregryn (3 g per kop).
- Grøntsager: Lima-bønner (13,2 g per kop) eller asparges (2,9 g per kop).
- Frugter: Hindbær (8 g per kop) eller blåbær (3,6 g per kop).
- Nødder og frø: Græskarkerner (5,2 g per 28 g) eller hasselnødder (2,8 g per 28 g).
Artiklen er baseret på informationer fra NBC News.
Læs også: Så meget vand bør du drikke baseret på din alder, kropsbygning og hvor du bor