Det er blevet hverdag for tusindvis af danskere at leve med en alvorlig kronisk sygdom. Nye tal afslører, at mindst 368.000 danskere nu lever med sygdommen.
Det svarer til hele 6,1 procent af befolkningen. En rekordhøj andel, som nu vækker stor bekymring blandt sundhedseksperter.
Og fremtiden ser endnu mørkere ud. Fremskrivninger viser, at tallet kan stige til 467.000 allerede i 2030.
Systemet er bygget til akutte kriser – ikke langvarige sygdomme
Danmark står overfor et alvorligt sundhedsproblem, hvis ikke der handles hurtigt, da flere og flere danskere får konstateret diabetes.
Læs også: 10 vigtige spørgsmål, du altid skal stille din læge
Ifølge Diabetesforeningens direktør, Claus Richter, er det nu nødvendigt med en helt ny strategi.
Sundhedssystemet belønner hurtige behandlinger fremfor langsigtede løsninger. Mennesker med diabetes har brug for stabile og målrettede forløb, ikke lappeløsninger.
Til trods for initiativer som kronikerpakker i 2028, er det langt fra nok. Problemet stikker langt dybere og kræver grundlæggende forandringer i hele sundhedsvæsenets tilgang, mener de.
Det skjulte antal
Bag de officielle tal gemmer sig en endnu større udfordring. Omkring 100.000 danskere har type 2-diabetes uden selv at vide det.
Læs også: Sådan kan en tur i naturen ende med organsvigt – undgå de dødelige fejl
Desuden lever cirka 500.000 danskere med forstadier til sygdommen. Tidlig opsporing er derfor altafgørende for at forhindre alvorlige følgesygdomme.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Sådan stopper du hikke på få sekunder – eksperternes bedste tricks