Denne bestemte type fødevarer kan være kræftfremkaldende

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du spiser med al sandsynlighed denne type mad, der ifølge forskere er så kræftfremkaldende.

Du har set advarslerne om, hvor farligt produktet er hundredevis af gange efterhånden, da de er printet på tobaksvarer i det meste af Europa.

Men ifølge et hold forskere fra Imperial’s School of Public Health burde en lignende advarsel også være på pakkerne af mad, der falder ind under en bestemt kategori.

Det konkluderer de efter et større studie af folks sundhed og spisevaner.

De skadelige madvarer

De såkaldte ultraprocesserede fødevarer er den sidste kategori indenfor forarbejdet mad.

Læs også: Kan en blodprøve afsløre psykose? Dansk opdagelse bringer os tættere på svaret

Det er typisk fødevarer, der indeholder en stor mængde af tilsætningsstoffer, der bl.a. bruges til at påvirke holdbarhedstiden eller ændre på smagen af produkterne.

Det er især noget, som vi kender for varer som færdigretter og sodavand. Men nogle typer af langtidsholdbart brød og forskellige typer af pålæg er også på listen over skadelig kost.

[irp]

Livmoderen er særligt udsat

Selv når forskerne fjernede faktorer som BMI, vægt, rygning og aktivitetsniveau var resultatet chokerende for holdet.

De fandt frem til, at hvis ens forbrug af ultraforarbejdet mad og drikke steg med 10%, så steg ens risiko for kræft med omkring 2%.

Læs også: Overraskende årsag til demens fundet: Det handler ikke om hukommelse

Skræmmende tal viste dog, at chancen for, at kvinder kunne udvikle kræft i livmoderen steg med hele 19% udover de 2% for andre typer af den alvorlige sygdom.

Mindre pizza foran flimmeren, flere gulerødder

Der findes dog kritiske røster overfor undersøgelsen.

De peger på, at selvom forskerholdet har taget højde for at ekskludere andre faktorer end madindtaget i deres undersøgelse, så har de ikke kigget på andre mønstre i deltagernes spisevaner.

Det mener kritikkere er et problem, da et iøjnefaldende element i deltagernes kostpyramide er grøntsager eller mangel på samme.

Læs også: Overraskende mange har forhøjet blodtryk – professorens simple råd kan gøre en stor forskel

Deltagerne har nemlig haft en relativt uvarieret kost, der kan være (med)skyldig i den øgede kræftrisiko.

Artiklen er baseret på informationer fra Pensionist.

[irp]
[irp]

Læs også: De sniger sig ind i kroppen og dræber millioner: Her er bakterierne, du skal frygte

Andre Artikler

Kan en blodprøve afsløre psykose? Dansk opdagelse bringer os tættere på svaret

Et nyt dansk studie viser, at en specifik biologisk markør i blodet måske kan forudsige psykose. Det kan...

Læger afslører: Disse olier kan styrke dit hjerte og forbedre dit kolesteroltal

Du tror måske, at fedt i maden altid er usundt. Men ifølge eksperter kan visse madolier faktisk forbedre...

Overraskende årsag til demens fundet: Det handler ikke om hukommelse

Et nedsat høresystem er noget, mange ældre lever med. Men nu peger ny forskning på, at det ikke...

Overraskende mange har forhøjet blodtryk – professorens simple råd kan gøre en stor forskel

Et for højt blodtryk kan være en tikkende bombe uden symptomer. Kardiolog og professor Gorm Boje Jensen har...

Kan en blodprøve afsløre psykose? Dansk opdagelse bringer os tættere på svaret

Et nyt dansk studie viser, at en specifik biologisk markør i blodet måske kan forudsige psykose. Det kan...

Læger afslører: Disse olier kan styrke dit hjerte og forbedre dit kolesteroltal

Du tror måske, at fedt i maden altid er usundt. Men ifølge eksperter kan visse madolier faktisk forbedre...

Overraskende årsag til demens fundet: Det handler ikke om hukommelse

Et nedsat høresystem er noget, mange ældre lever med. Men nu peger ny forskning på, at det ikke...