I dit køkken lurer der flere sundhedsfælder, end du måske tror.
Mange redskaber og emballager, som vi bruger dagligt, kan nemlig afgive uønsket kemi til maden – især hvis de bruges forkert.
Her er 10 ting, du bør vide for at undgå fejl og beskytte både dig selv og din familie.
Grydeskeer

Det kan være fristende at lade grydeskeen blive i gryden mellem omrøringer, men det bør du undgå.
Læs også: Denne oversete vane øger din risiko for hudkræft
Nogle grydeskeer og paletknive kan afgive kemiske stoffer, hvis de udsættes for høje temperaturer.
Tjek derfor altid, om der følger en brugsanvisning med redskabet – og følg den nøje.
Husholdningsfilm og fryseposer

Tidligere var husholdningsfilm ofte lavet af PVC, som kunne afgive ftalater til fede fødevarer.
I dag er det sjældent tilfældet, men du bør stadig læse emballagen nøje.
Læs også: Kan dette krydderi virkelig bekæmpe kræft? Her er hvad forskningen siger
Vælg film og poser, der er mærket med “Egnet til mikroovn” eller symboler for fødevarekontakt, hvis de skal bruges til madopbevaring eller opvarmning.
Keramik og loppefund

Skåle og fade fundet på rejser, loppemarkeder eller arvet fra familien kan have smuk, men sundhedsskadelig glasur med bly og cadmium.
Disse stoffer kan smitte af på maden og udgøre en sundhedsrisiko, især for børn.
Kig efter glas- og gaffelsymbolet eller spørg forhandleren, om produktet er sikkert til mad.
Læs også: Smid den ud nu! Denne snack gør både dig og din hund syg!
Krystalkarafler og -glas

Gamle krystalglas og karafler kan indeholde bly, som nemt kan overføres til mad og drikke.
Især bør du undgå at bruge dem til sure drikke eller spiritus. I dag findes der heldigvis blyfri alternativer, der kaldes “miljøkrystal” eller “miljøglas”.
Køkkenrulle

Mange bruger køkkenrulle til at tørre fedt af bacon eller kød, men ikke alle typer papir er egnede til kontakt med mad.
Brug kun køkkenruller lavet af nye papirfibre og mærket med glas- og gaffelsymbol eller miljømærker. Undgå avispapir, som kan afgive trykfarver og andre stoffer.
Læs også: Ny chokerende rapport: 77% af solcremerne lever ikke op til kravene
Silikoneforme

Billige silikoneforme kan afgive kemikalier, hvis silikonen ikke er hærdet godt nok.
For en sikker start kan du bage dem tomme i ovnen ved 200 grader i et par timer, inden du bruger dem til mad. Skil dig af med dem, når de begynder at se slidte ud.
Sølvpapir og aluminiumsbakker

Syre fra f.eks. tomater, citron og syltede grøntsager kan opløse aluminium og frigive det til maden. Det gælder også meget salte fødevarer.
Brug hellere glas, plast eller porcelæn til opbevaring og madlavning med syreholdige ingredienser.
Læs også: Derfor er dine fødder tørre og ru – og sådan fikser du det
Teflonpander

Teflon er sikkert ved almindelige temperaturer, men varmer du panden op til over 260 °C, kan der frigives sundhedsskadelige stoffer.
Hvis du brænder panden på, så luft ud i køkkenet. Hvis lidt belægning havner i maden, er det dog ikke farligt – det passerer bare gennem kroppen.
Træredskaber

Skærebrætter og skeer af træ kan være behandlet med olier, som ikke er beregnet til mad.
Sørg for at bruge madolie, når du selv vil behandle dine træredskaber. Og køb kun redskaber, der er godkendt til fødevarekontakt.
Varmt vand fra hanen

Varmt vand optager flere metaller fra rør og beholdere og bør derfor ikke bruges til te, kaffe eller madlavning.
Brug altid koldt vand fra hanen, og lad det løbe lidt før brug. En undtagelse er en quooker, som er tilkoblet det kolde vand.
Artiklen er baseret på informationer fra Fødevarestyrelsen.