Det kommer ofte snigende. Måske en smule træthed, lidt hovedpine indimellem, eller den der lette susen for ørerne, som man slår hen.
Men kroppen forsøger faktisk at sige noget – og det handler måske om dit blodtryk.
Hvor går grænsen – og hvorfor betyder det noget?
Når det kommer til blodtryk, handler det ikke kun om selve tallet, men også om det, det afslører. Et blodtryk over 140/90 mmHg, målt hos lægen, er det første røde flag.
Her er risikoen for at udvikle alvorlige hjerteproblemer allerede forhøjet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du straks skal have medicin.
Læs også: Ny forskning viser en overraskende måde at mindske demensrisiko på
Hvis du generelt er sund og rask, starter man typisk med livsstilsændringer. Det kan være nok – men kun hvis blodtrykket falder.
Hvis det forbliver over denne grænse i flere måneder, vil læger som Dr. Gérald Kierzek, medicinsk direktør ved Doctissimo, anbefale, at man indleder behandling med blodtrykssænkende medicin.
Når blodtrykket når over 160/100 mmHg, ændrer reglerne sig. Her vurderes det, at risikoen er så høj, at behandling med medicin skal sættes ind med det samme – uanset om du ellers føler dig sund.
Og hvis målingen rammer 180/110 mmHg eller mere, er der tale om en alvorlig tilstand, der kræver akut indsats.
Læs også: Forskere: Disse ting kan få kræftpatienter til at leve længere
Ikke kun tallet tæller
Det er dog ikke kun blodtrykket alene, der afgør, om behandling er nødvendig. Lægerne ser også på din samlede helbredstilstand.
Har du for eksempel diabetes, tidligere haft blodpropper eller problemer med nyrerne, vil grænsen for, hvornår du skal behandles, være lavere. Her kan selv et blodtryk omkring 130/80 mmHg være problematisk.
Samtidig kigger man på, om højt blodtryk allerede har sat sig i kroppen. Det kan være via stivhed i blodårerne, forandringer i hjertets muskel eller tegn på begyndende nyreskader.
Disse signaler er nok til at sætte behandling i gang – også selvom blodtrykket ikke virker ekstremt.
Læs også: Så meget salt må du spise om dagen – og du overskrider det nok allerede
Der er med andre ord flere faktorer på spil:
- Niveauet af blodtrykket
- Risikoen for hjerte-kar-sygdom baseret på alder, vægt, rygning og kolesteroltal
- Eventuelle tegn på organskade
- Andre sygdomme som diabetes eller nyresvigt
Et valg, du ikke bør udsætte
At tage stilling til behandling af forhøjet blodtryk handler ikke om at være syg eller rask – men om at vælge forebyggelse frem for behandling senere.
Højt blodtryk slider på kroppen i det skjulte og kan ende med at føre til hjertesvigt, nyreskader eller slagtilfælde.
Derfor handler det om at være på forkant. Hvis du får målt et forhøjet blodtryk, så tag det seriøst – også selvom du føler dig sund.
Læs også: Disse 10 fødevarer bør du preppe nu - før det er for sent
Der er meget, du selv kan gøre, men nogle gange er det nødvendigt at tage skridtet videre og sige ja til medicin. Ikke fordi du er syg, men fordi du gerne vil blive ved med at være rask.
Artiklen er baseret på informationer fra Doctissimo
Læs også: Tusindvis af danskere lever med det – men konsekvenserne er langt større end antaget